Tači: Pozdravljam stav Merkelove; Dačić: Evo sad i Tači...

Izvor: B92, 14.Avg.2018, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Pozdravljam stav Merkelove; Dačić: Evo sad i Tači...

Kosovski predsednik Hašim Tači napisao je na Tviteru da pozdravlja stav nemačke kancelarke Angele Merkel o nepromenljivosti granica na Zapadnom Balkanu.

To je, praktično odmah, prokomentarisao srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

"Pozdravljam izjavu kancelarke Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu. Sve što treba da se uradi jeste da većina članica EU ubedi pet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onih koje ne priznaju Kosovo, kao i Srbiju, da priznaju Kosovo u okviru ovih granica. Što pre se to desi, to će biti bolje za region", naveo je Tači na svom nalogu na Tviteru.

Merkelova je juče rekla, posle sastanka sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem da "nema promena granica na Zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati".

"Evo Hašim Tači pozdravlja izjavu Angela Merkel da nema promena granica na Zapadnom Balkanu. Kakav licemer. Prvo je oružjem, nasiljem i zločinima rušio granice Srbije, a sada je za nemenjanje granica. Kojih granica? Kada je to postojala granica između Srbije i Kosova?", rekao je Dačić za Tanjug.

Jednostrano je, kako dodaje, proglasio takozvanu državu, proterao više od 200.000 Srba i sada nikom nista.

"I ja sam za nepromenjivost granica nasilnim putem, ali od kada počinjemo da računamo da važi taj princip? Prvo ste razrušili granice Srbije, a sada ste se setili da nema više promene granica".

Ističući da Kosovo nije međunarodno priznata država, Dačić dodaje da "ne vredi Tačiju ni što poziva Angelu Merkel da izvrši pritisak na pet zemalja EU koje ih nisu priznale".

"Proces povlačenja priznanja će se nastaviti. Onaj ko je priznao Kosovo, nema pravo da priča o nepromenljivosti granica. Ne čudi me sto Tači ovo radi, čudi me samo što i Đilas, Jeremić, Obradović, Čeda Jovanović i ostali još ne poslaše znake zahvalnosti, jer zaključuju da je Merkelova protiv Vučićeve, a uz dužnu skromnost i moje, ideje. Pozivi na državni udar i mržnja prema Vucicu, ubrzano prelaze i na mržnju prema srpskim državnim interesima", zaključio je Dačić u izjavi za Tanjug.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.