Izvor: RTS, 18.Jul.2020, 20:39

Tači: Na kraju ovog putovanja izaći ću čist kao suza

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je odlaskom na ispitivanje u Hag obavio svoju građansku i institucionalnu dužnost, gde je suočen sa organima gonjenja upoznat sa svim njihovim navodima i odgovarao na njihova pitanja.
"U potpunosti poštujem proces rasvetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost", rekao je Tači u javnom obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i naveo da iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja, ne može da zalazi u konkretne detalje svog suočavanja.

Zahvalio se svima koji su pokazali poštovanje i svenarodnu solidarnosti, i zamolio sve "da Kosovo postave iznad političkih i partijskih razlika, iznad svakodnevnih ljutnji i nezadovoljstava".
"Kosovo je amanet od naših predaka, on naših osnivača, palih boraca, od naših heroja od Hasana Prištine, Šote i Azema, Adema Jašarija, Adema Demaćija i Ibrahima Rugove, do stotine i hiljada drugih koji su anđeli čuvari ove zemlje. Kosovo je i vizija. Ono je dug koji imamo prema našoj deci i deci naše dece", naveo je Tači.
Poručio je da je Kosovu danas "više nego ikad ranije potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju od strane Srbije i čitavog sveta".
"Ali, ujedno treba da jednoglasno govorimo svetu i da vodimo dijalog sa Srbijom uz sjajno jedinstvo koje smo imali u Rambujeu, Beču i Briselu", reako je Tači.
Javnosti je poručio da "svakome od vas želim da stegnem ruku, da vas sve zagrlim i da vas uverim da ću svim svojim bićem, na kraju ovog putovanja, koje se nastavlja sa vama i za vas, izaći čist kao suza".
Ponovio je da "slavnu istoriju oslobodilačke borbe i stvaranje nezavisne, demokratske i evropske države Kosovo, ne može niko ponovo da piše".
"Danas vam uvereno kažem da ovaj proces ne samo da neće ponovo pisati ovu istoriju ispisanu krvlju i žrtvom čitavog naroda u borbi za slobodu, već nasuprot, od ovog procesa, koji god da je njegov tok i koliko god da on traje, slavna istorija otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem, koji je želeo da počisti albanski narod na Kosovu sa lica zemlje, potezima etničkog fašizma, jednom zauvek postaće nedodirljiva", rekao je Tači.
Prema Tačiju ovaj proces je "još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu".
"Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK-a, kao nezamenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu".
Tvrdi da neko namerava da promeni istoriju.
"Istoriju punu povreda izazvanih optužbama protiv mene i protiv naše zajedničke borbe sa SAD-om, NATO-om, državama Evropske unije i ostalim državama prijateljima, za oslobođenje kosovskog naroda od fašističke diktature Slobodana Miloševića i države Srbije".
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Još jedna izmišljotina i fabrikacija o OVK i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu" VIDEO

Izvor: B92, 18.Jul.2020

Predsednik Kosova Hašim Tači obratio se građanima večeras, na temu saslušanja u Hagu...Rekao je da se pojavio pred tužiocima Specijalijalnog suda jer je to bila njegova građanska i institucionalna dužnost..."Završio sam oko 30 sati suočavanja sa organima gonjenja, gde sam upoznat sa svim njihovim...

Nastavak na B92...

Tači nije iznio detalje o saslušanju u Hagu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2020

PRIŠTINA - Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači po povratka iz Haga gdje je u Specijalnom tužilaštvu saslušan o zločinama na Kosovu i Metohiji nad Srbima i drugima od početka 1998. do kraja 2000. godine nije iznio detalje o četvorodnevnom saslušanju, ali smatra da će svega izaći...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.