Surlić: Tači nije potpuno otkrio karte i šta želi da ponudi

Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surlić: Tači nije potpuno otkrio karte i šta želi da ponudi

"Predsednik Kosova Hašim Tači nije otkrio potpuno karte, šta on želi da ponudi Beogradu i ubeđen je da je jedini igrač koji može da obezbedi sporazum s Beogradom i da ga međunarodna zajednica gleda kao čoveka koji će biti potpisnik sporazuma", smatra Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

"Tači nikada nije rekao da je za razmenu i podelu, ali da jeste za neku korekciju, javnost je to čitala da znači neku vrstu podele, u svakom slučaju drugačije od onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kako je sada. Tači nema podršku, on jeste predsednik i vodi najjaču političku opciju, ali on je u koalicionoj vladi, njegov glas nije toliko jak i presudan, drugi lideri se trude da ograniče Tačija, najavljuje se nova deklaracija koja bi ga sprečila da pregovara o promeni granica", kaže Surlić.

Surlić navodi da političko iskustvo Tačija može da mu predstavlja zalog i mogućnost da dođe do sporazuma, ali da će biti teško jer je javnost kritična prema njemu i promeni granica Kosova.

"Ovaj proces normalizacije je uslovljen s tri činjenice. Međunarodna zajednica očekuje sporazum u kratkom roku i da on bude delotvoran, na terenu imamo distancu Srba i Albanaca i tu su lideri koji žele taj sporazum da predstave kao nacionalnu pobedu. Presudno je da li će Tači obezbediti međunarodnu podršku za svoj predlog, ako postoji ta podrška, uslediće pritsak na ostale političke faktore na Kosovu".

Kako kaže, bez sporazuma s Beogradom, Kosovo ne može da bude dovršen projekat, da počne evrointegracije i obezbedi člastvo u UN i zato Tači insistira na kovanici - pravno obavezujući sporazum.

Govoreći o ulozi SAD u pregovorima, Surlić je naveo da je njihova namera da pokažu da su ključni igrač u dogovoru.

"Zato što se čitav proces odvijao pod okriljem Brisela, Nemačka je bila presudna u procesu uslovljavanja Srbije da normalizuje odnose s Kosovom da bi bilo integracija. SAD žele da pokažu da će biti tu na kraju i odrediti tekst sporazuma ako izvrše pritisak pre svega na Prištinu i tu imamo disonantne tonove, nemaju čvrst stav o sporazumu, ali kažu da obe strane moraju da se saglase".

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je u telefonskom razgovoru sa Donaldom Trampom bilo reči i o rešenju problema između Beograda i Prištine. Kaže da su postojeće teritorije vrednost i da treba voditi računa da određena rešenja ne dovedu do posledica u drugim zemljama.

"Ona je naglasila da rešenje, ako uključuje granice, da to ne može da se odnosi na druge slučajeve u regionu i globalno, da li će to postati argument svih koji se suočavaju sa sličnim problemom, da li će podstaći druge aktere da tako razmišljaju. Ukoliko razgraničenje znači razmenu, zašto sutra ne bi značilo ujedinjenje s Albanijom, ima tu mnogo pitanja. Njena bojazan je da se to ne odrazi na sporne slučajeve u regionu".

Surlić je podsetio da je prvi stav Angele Merkel bio da je Kosovo u trenutnim granicama završena priča, ali da nakon razgovora s Trampom dolazimo do zaključka da se ideja o podeli granica ozbiljno razmatra u međunarodnim krugovima.

"Brisel se drži principa da su teme samo one koje predlože obe strane i da je dogovor samo onaj oko kojeg se slože obe strane. Nismo imali odbijanje teze o razgraničenju, još ne znamo šta je to korekcija granica koja se pominje. Mora da postoji širok konzenzus o pravednosti tog rešenja, razgraničenje mora da prati normalizacija. Najgori scenario je da ne dođe do sporazuma, naviše će trpeti lokalno stanovništvo", zaključuje Surlić.

Rujević: Svaka reč se stavlja na vagu

Novinar Dojče velea Nemanja Rujević kaže da se previše interpretira izjava Angele Merkel o granicama i da se svaka reč stavlja na vagu.

"Našla je formulaciju da se podržavaju razgovori koji bi vodili cilju i naglasila značaj teritorijalnog integriteta. Jasno je da drugi vetrovi duvaju iz Bele kuće, Merkel je usamljena u stavu. Treba da se vidi na koju stranu će se okrenuti Berlin", kaže Rujević.

On kaže da Trampova administracija ima različit stav od berlina, kao i da je Džon Bolton razvejao nedoumice, kada je reklao da nema ništa protiv rešenja koje dogovore Bdeograd i Priština. Rujević navodi da sa Trampovom administracijom Evropa ima mnogo problema, pre svega trgovinskih, dodajući da kada se pogledaju ti frontovi mora da se zapitate da li je Kosovo toliko bitno da bi Merkel zaoštravala stvari s Vašingtonom.

"Federika Mogerini nije bitan igrač, ona je službenica birokratije i neće dugo ostati na toj poziciji, i nije imala mandat kada joj je dodeljeno da moderira, nije imala mandat da se bavi statusom. Kada se pogleda situacija širom Evrope kao da stav merkel štrči, više se nagađa da Francuska nije protiv promene granica, da Britanci jesu, da Austrija kao dosta bitna zemlja ima otvoren stav po pitanju eventualnog razgraničenja. Han je promenio stav i govorio da treba da se prihvati svako mirno rešenje, ali uz naznaku da bilo koje rešenje da se postigne da ono nije presedan koji treba posle koristiti dalje u regionu", rekao je Rujević.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.