Rasvetliti sudbinu nestalih na Kosovu

Izvor: VOA, 30.Avg.2016, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rasvetliti sudbinu nestalih na Kosovu"

Povodom međunarodnog dana nestalih lica, porodice kidnapovanih i nestalih na Kosovu odali su u Prištini i Gračanici počast nestalima. Počast nestalima kod spomenika ispred Skupštine Kosova odao je predsednik Kosova Hašim Tači koji je kazao da  kosovske institucije maksimalno rade na tome da se rasvetli sudbina nestalih lica i da je to pitanje koje kako je rekao zaokuplja  sve u zemlji, nosioce institucija, udruženja, građane i svaku porodicu koju je ova teška  bol dotakla. „Ovo je rana koja nas sve muči i mogu slobodno da kažem da samo nadom, optimizmom i međusobnim poverenjem ovo pitanje može da se reši uz snažnu volju i podršku i međunarodne zajednice. Dakle, mi ćemo ovu ratnu ranu izlečiti samo ujedinjeni, samo ako budemo bili solidarni jedni sa drugima, shvatajući jedni druge i radeći prema saradnji, poverenju, i u budućnosti, naravno, prema izgradnji novog Kosova, evropskog Kosova, evroatlantskog Kosova“, rekao je Tači. „Mi smo pogođeni ovom ranom. Ali, i reči predsednika, i juče i ove danas, jesu da ove dve rane treba što pre izlečiti“, kazao je Bajram Ćerkini predsednik Koordinacionog saveta udruženja porodica nestalih lica Kosova Povodom međunarodnog dana nestalih lica skup porodica nestalih i kidnapovanih Srba održan je i u Gračanici. Milorad Trifunović  kordinator Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca na Kosovu uputio je apel vlastima  Beograda i Prištine da se pitanje nestalih lica što pre nađe na dnevnom redu briselskog dijaloga. “Sinoć  sam  posle mnogo vremena prvi put na televiziji čuo da je gospodin (Marko)  Đurić rekao da mora da se rasvetli sudbina nestalih na Kosovu i Metohiji i da mora da se priča o toj temi. Na žalost  već pet godina koliko traju pregovori  u Briselu između  Prištine i Beograda nikada na sto nije stavljena tema rasvetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih”, rekao je Trifunović. Zamenik premijera Kosaova Banimir Stojanović rekao je  da nema iskrenog dogovora i suživota dok pitanje kidnapovanih i nestalih ne dobije svoj epilog. “Ukoliko ne budemo ovo rasvetlili, ukoliko ne budemo rešili ovo pitanje, sve drugo što budemo radili biće manje važno ili ostaće osećaj neiskrenosti koji će trajati večno”, rekao je Stojanović. Oglasila se i misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu -  EULEKS, koja je ocenila da je pitanje nestalih jedno od najvažnijih pitanja za ovu misiju.  “Od kako je EULEKS počeo saradnju sa Institutom za sudsku medicinu decembra 2008. godine, posmrtni ostatci 491 žrtve sukoba predati su njihovim porodicama. Ovo uključuje 387 novih identifikacija nestalih osoba koje su pronađene nakon intezivnog rada na terenu”, navodi se u saopštenju EULEKS-a. Prema podacima iz juna prošle godine na Kosovu se kao nestalo vodi ukupno 1.654 osoba, među kojima je  530 Srba i drugih nealbanaca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U Gračanici održan protestni skup povodom Dana nestalih

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2016

Protestnim skupom danas je u Gračanici obeležen Međunarodni dan nestalih lica, a porodice srpskih i drugih nealbanskih žrtava su i ove godine zatražile od nadležnih institucija da rasvetle sudbinu nestalih tokom ranog sukoba na Kosovu...Protestu, koji je organizovan u centru Gračanice, prisustvovalo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.