Izvor: RTS, 17.Jul.2020, 12:20

Prepucavanje Tačija i Hotija oko nastavka dijaloga - "Hoti ne može da predstavlja ni svoje selo"

Dok je kosovski predsednik Hašim Tači ispitivan u tužilaštvu u Hagu, premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić fotografisali su se u Briselu, čime su i formalno potvrdili da obnavljaju dijalog Beograda i Prištine.
Prvi put od sastajanja predstavnika Beograda i Prištine 2013. godine, u Briselu nije bilo Hašima Tačija.

Ta činjenica nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ga ostavila ravnodušnim, pa je iz njegovog kabineta upućena kritika Avdulahu Hotiju da je na dijalog otišao bez konsultacija, bez koordinacije i platforme.
Tačijev savetnik Adilj Behramaj rekao je da, za razliku od priprema za otkazani sastanak u Vašingtonu, Avdulah Hoti ovog puta nije ni pokušavao da se sastane sa kosovskim predsednikom.
"Znate li zašto je Avdulah Hoti danas otišao u Brisel i šta tamo traži? Bez mandata skupštine. Bez jedinstva i političkog konsenzusa. Nema platforme za dijalog. Bez javne transparentnosti. Bez grupe eksperata. Bez koordinacije i saglasnosti vodećih partnera. Avdulah Hoti ne može da zastupa ni DSK, a kamoli Kosovo. On ne može da predstavlja ni svoje selo! Na dan kada je predsednik zemlje saslušan o klevetama srpskog režima, Avdulah Hoti je odlučio da pozdravi Vučića u Briselu", rekao je Tačijev savetnik.
Avdulah Hoti je kratko iz Brisela odgovorio i rekao da predstavlja Prištinu i da se dogovarao sa koalicionim partnerima.
"Zastupam Kosovo u razgovorima sa koalicionim partnerima, obaveštavajući celokupni politički spektar na Kosovu", ponovio je Hoti.
Prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost kaže da u svakom trenutku kada su napuštali pregovarački sto, "Kosovo je bilo na gubitku".
"Takođe, svi oni koji dišu i misle kao Albanci, sa legitimnim predstavnikom ovog naroda su koji je u Briselu, tj. sa Avdulahom Hotijem", napisao je Tahiri.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.