Haradinaj: Umrla ideja o razmeni teritorija, saučešće

Izvor: Mondo, 08.Okt.2018, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Umrla ideja o razmeni teritorija, saučešće

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je saučešće svima koji rade na podeli Kosova i na Zajednici srpskih opština sa izrvšnim nadležnostima, jer do toga, istakao je, neće doći. Saučešće i od Haradinaja: Umrla ideja o razmeni teritorija.

Foto: Mondo/Goran Sivački/Screenshot YouTube/CBS News

Predsednik samoproglašenog Kosova je poručio da će nastaviti da zagovara korekciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << granica koja bi podrazumevala pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da bi premijer Kosova Ramuš Haradinaj trebalo da koriguje svoje izjave o dijalogu, jer "ozbiljan čovek ne govori svakog dana o ratovima i tragedijama".

Borba s Beogradom se odvija za stolom u Briselu i za tako nešto imamo podšku EU i SAD, poručio je Tači i pozvao političare da u najvažnijoj fazi dijaloga donesu zajedničku rezoluciju, kojom će biti ispoštovan Ustav i zakoni Kosova, prenosi RTK2.

Osvrnuo se na i izjavu Haradinaja da je ideja o razmeni teritorije sa Srbijom mrtva i dodao da je od njega očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

Naše pozicije nisu večne, predsednici i premijeri mogu da se menjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovo se mogu promeniti oni koji se ne poprave, poručio je Tači.

Od premijera sam očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom, jer ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama, dodao je Tači.

Predsednik Kosova je istakao da ga ne brinu populističke izjave jer, kako je istakao, sve radi po ustavu i zakonu.

On smatra da je sporazum Kosova i Srbije neophodan, jer bi u tom slučaju Srbija i pet preostalih članica EU priznalo Kosovo i ono bi postalo članica UN.

DOGOVOR BEZ TAČIJA: Albanci imaju plan za Beograd

Ubeđen sam da je to moguće i da Kosovo ima podršku svih međunarodnih partnera. Još jednom ističem da ni u kakvim okolnostima neće biti razmene teritorija, ni Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima, a uveren sam da je korekcija granice, koja obuhvata Preševsku dolinu, Medveđu i Bujanovac, u interesu države Kosovo, istakao je Tači.

"UMRLA IDEJA O RAZMENI TERITORIJA"

Foto: MONDO, Mario Milojević

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije danas da je ideja o razmeni teritorija umrla, a skupštinska Rezolucija koja navodi ustavnu odredbu da niko, osim Skupštine, ne pregovara o granicama, bila bi obavezujuća za sve, pa i za predsednika zemlje, prenosi Anadolija.

Haradinaj: Otvaramo granicu s Albanijom!

Haradinaj je, odgovarajući na pitanja novinara, izrazio saučešće povodom "smrti ideje o razmeni teritorja" i naveo da bi bilo dobro da se u Skupštini Kosova usvoji rezolucija koju su predložile partije vladajuće koalicije.

"Prvi član rezolucije uzet je iz prvog člana Ustava, kome je dodat i pasus da niko ne pregovara o granicama, kao i član koji obavezuje da se to pravo ostavlja samo Skupštini", rekao je premijer Kosova, nakon što je odlikovao Zlatnom kartom Kosova književnicu Helenu Kadare.

Partije vladajuće koalicije izradile su tokom vikenda nacrt rezolucije od šest tačaka u kojoj, pored ostalog, piše da "Skupština Republike Kosovo insistira da se dijalog zaključi međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, kroz koji će dovesti do uzajamnog priznanja Republike Kosovo i Republike Srbije".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.