File: Potreban plan za sever Kosova

Izvor: RTS, 01.Mar.2012, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Potreban plan za sever Kosova

Prištinske vlasti moraju da izrade sveobuhvatan i dugoročni program za sever Kosova, rekao evropski komesar Štefan File u razgovoru sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Budućnost Kosova i ostalih zemalja Zapadnog Balkana je u EU i NATO-u", zaključili Ketrin Ešton i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašim Tači.

Evropski komesar Štefan File razgovarao je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i zatražio da vlasti u Prištini izrade "sveobuhvatan, dugoročni program za sever Kosova".

"Na kosovskim vođama je da se nagode oko nužnih reformi, pre svega na polju vladavine zakona i trgovine", poručio je komesar.

File je razgovarao i sa ministrima za inostrane poslove i evropske integracije Vlade u Prištini, Enverom Hodžajem i Vljorom Čitaku.

"Jasno je da je sada dalji napredak ka Evropi u rukama samog Kosova", ukazao je File.

Prema njegovim rečima najnoviji "zakljuci Saveta ministara EU potvrđuju nameru Evropske komisije da pokrene izradu studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" Kosova i Unije.

"To je važan korak za odnose Kosova s EU", dodao je File, istakavši da je "prošle nedelje dogovorena formula za regionalnu saradnju veoma važna stepenica ka ugovornim vezama s EU".

Evropski komesar je rekao da namerava da ovog proleća u Briselu pokrene strukturni dijalog o vladavini prava na Kosovu.

Ceo region bliži EU

Nešto ranije danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je razgovarala s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, nakon čega je izrazila je želju da Kosovo dalje napreduje u približavanju Evropskoj uniji, pošto su Beograd i Priština postigli "istorijske sporazume".

Eštonova je na konferenciji za novinare rekla da je sporazumima o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju granicom došlo do "napretka i Kosova i Srbije" i da je u današnjem razgovoru "izrazila želju da Kosovo još napreduje u približavanju EU".

"U godini pred nama su studija izvodljivosti, dijalog o vizama i trgovinski sporazum, učešće Kosova u programima EU i, nadam se, članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj", rekla je ona.

Tači je rekao da su se složili da je "budućnost Kosova i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u i da sporazumi o regionalnoj saradnji i integrisanom upravljanju granicom označavaju novu fazu, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za EU".

"Čvrsto verujem da su koraci koje činimo teški zbog prošlosti, ali ključni za našu zajedničku evropsku perspektivu", rekao je Tači i dodao da je Kosovo spremno da zauzme mesto u EU, NATO-u i UN.

Ketrin Ešton je rekla da su ciljevi dijaloga da se "obe strane približe EU", pojača saradnja i da se unapredi život običnih ljudi.

"Sporazum o regionalnoj saradnji je veliki korak. On znači da će Kosovo samostalno učestvovati i govoriti za sebe na više od 35 regionalnih foruma. Kosovo će, takođe, moći samo da potpisuje sporazume i znamo da je Unmik već najavio da će ove uloge prepustiti Kosovu", rekla je šefica evropske diplomatije.

Ona je dodala da je Kosovo potpisalo "sporazum o zajedničkom upravljanju prelezima sa Srbijom, zemljom s kojom pre samo godinu dana nije imala zvaničnih kontakata".

Konferenciju za novinare Ketrin Ešton je počela ocenom da su sporazumi Beograda i Prištine istorijski i zahvalila Tačiju na njegovom doprinosu, liderstvu i viziji za budućnost "njegove zemlje".

"Želim da počnem, kao što sam uradila kada sam se sastala s predsednikom (Srbije Borisom) Tadićem pre neki dan, rečima koliko želim da odam priznanje Vama, premijeru, Vašoj viziji i Vašem liderstvu", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosti.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.