Brisel:Nema dogovora o Severu, Tači optimista

Izvor: Mondo, 04.Mar.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel:Nema dogovora o Severu, Tači optimista

U Briselu je sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, trajao tri i po sata ali se nije došlo do rešenja pitanja osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu. Nastavak 20. marta.

Sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je prilično brzo, u odnosu na prethodnu rundu, okončan je a sledeći susret je zakazan za 20 mart.

Očekuje se obraćanje novinarima premijera Srbije Ivice Dačića.

Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je da je šesta runda razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem bila konstruktivna, da je postignut usmeni dogovor o rasformiranju paralelnih struktura, ali da nema dogovora oko ovlašćenja zajednice opština.

Uprkos izostanku dogovora Tači je, kako prenosi prištinska Televizija, optimista i veruje da će ddoči do normalizacije odnosa između dve zemlje.

Posle susreta sa premijerom Dačićem Tači je rekao da je to bio konstruktivan susret u cilju pronalaženja prihvatljivih rešenja u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

"Naravno da se razgovaralo i o asocijaciji opština sa srpskom većinom, uvek prema kosovskim zakonima ali nikako i ni pod kojim okolnostima sa zakonodavnim ili izvršnim ovlašćenjima, ili kao Ahtisari plus. Sve će zauvek ostati u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima", rekao je Tači, a prenela prištinska TV.

On je učinjeni napredak objasnio u smislu da se uspostavljaju red i zakon na severu, da se obezbeđuje demokratski poredak, da se organizuju slobodni izbori na kojima će građani moći da izaberu legitimne predstavnike.

Prema njegovim rečima postignuta je verbalna saglasnost za rasformiranje paralelnih bezbednosnih struktura Srbije i o funkcionisanju pravosudnog sistema prema zakonima Kosova i na severu zemlje.

"Od danas mogu reći da sam optimista kad je reč normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ostvarujući agendu koju imamo pred nama predvođeni Evropskom unijom i uz podršku SAD", rekao je Tači.

Visoka predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je da je ostvaren dobar napredak nakon šeste runde političkog dijaloga u Briselu.

" Premijeri Dačić i Tači razgovarali su danas sa mnom u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između dve strane, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Načinili smo dobar napredak", navodi se u saopštenju Eštonove.

Ona je dodala da "ima još posla da se uradi do 20. marta".

Šesta runda političkog dijaloga, kao i u svim prethodnim slučajevima, počela je bilateralnim susretima Eštonove sa Dačićem i Tačijem.

Portparolka visoke predstavnice EU rekla je danas novinarima da je dijalog Beograda i Prištine ušao u ključnu fazu i da je u interesu obe strane da dođe do kompromisa.

"Vremena nema mnogo, to znamo i mi i premijeri", izjavila je Maja Kocijančič uoči početka trilateralnog susreta.

Beograd će na današnjem sastanku tražiti da zajednica srpskih opština ima zakonodavnu vlast i izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.

Zbog toga je Dačić prethodnih dana upozoravao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

S tim u vezi, prištinski list "Ekspres" danas piše da će se Tači vratiti iz Brisela bez postizanja sporazumu ukoliko premijer Srbije bude insistirao na zakonodavnim i izvršnim ovlašćenjima za zajednicu opština na severu Kosova.

Takav zahtev Dačića je za premijera Tačija neprihvatljiv, ali izvori dnevnika kažu da je teško da Dačić pristane na zahteve Kosova da zajednica nema zakonodavnih i izvršnih ovlašćenja.

Zamenik premijera i jedan od najbližih saradnika Tačija, Hajredin Kuči ne isključuje mogućnost da tokom ove runde razgovora ne bude postignut dogovor o asocijaciji opština.

Visoki savetnik kosovske predsednice Ramuš Tahiri kaže da je stvaranje asocijacije opština sa srpskom većinom predviđeno i paketom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, ali da u njemu nisu predviđena zakonodavna i izveršna ovašćenja.

Pred odlazak delegacije Beograda u Brisel, državni vrh Srbije sastao se juče, drugi put za tri dana, kako bi utvrdio smernice za razgovore.

Posle sastanka je poručeno da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa i da od EU očekuje da ostane nepristrasna i utiče na Prištinu da i ona učini ustupke.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da je ''konstatovano da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora''.

On očekuje da će već danas biti jasnije u kojoj meri je Priština spremnija nego ranije da ide u pravcu kompromisa.

Dačić se sinoć u Briselu sreo sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom, a kasnije će razgovarati i sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za regionalni razvoj.

Tokom razgovora sa američkim diplomatom, Dačić je istakao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja budu rešena, ali da je za kompromis nephodno da postoji volja i želja i jedne i druge strane.

Premijer je kazao da je Srbija pokazala opredeljenost i privrženost dijalogu, koji treba da dovede do rešenja svih otvorenih pitanja.

Bečki dnevnik "Standard" piše da u Briselu vlada loše raspoloženje i prenosi Dačićevu izjavu da je Srbija učinila što je mogla, a da druga strana odbija sve njene predloge, te da su stavovi udaljeni kao nikada do sada.

U delegaciji koju predvodi Dačić su i savetnik predsednika Srbije Marko Djurić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

(MONDO/agencije)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Optimista sam

Izvor: B92, 04.Mar.2013

Priština -- Hašim Tači izjavio da je šesta runda razgovora s Dačićem bila konstruktivna i da je postignut usmeni dogovor o rasformiranju paralelnih struktura...Kosovski premijer je rekao i da nema dogovora o ovlašćenju zajednice opština...Uprkos izostanku dogovora, Tači je, kako prenosi prištinska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.