Tači: Optimista sam

Izvor: B92, 04.Mar.2013, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Optimista sam

Priština -- Hašim Tači izjavio da je šesta runda razgovora s Dačićem bila konstruktivna i da je postignut usmeni dogovor o rasformiranju paralelnih struktura.

Kosovski premijer je rekao i da nema dogovora o ovlašćenju zajednice opština.

Uprkos izostanku dogovora, Tači je, kako prenosi prištinska Televizija, optimista i veruje da će doći do normalizacije odnosa između dve zemlje.

Posle susreta s premijerom Dačićem Tači je rekao da je to bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konstruktivan susret radi pronalaženja prihvatljivih rešenja u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

"Naravno da se razgovaralo i o asocijaciji opština sa srpskom većinom, uvek prema kosovskim zakonima, ali nikako i ni pod kojim okolnostima sa zakonodavnim ili izvršnim ovlašćenjima, ili kao Ahtisari plus. Sve će zauvek ostati u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima", rekao je Tači, a prenela prištinska TV.

"Premijeri Dačić i Tači sastali su se sa mnom danas u Briselu u okviru dijaloga koji pomaže EU radi normalizacije odnosa dve strane. Napravili smo dobar napredak. Ostaje još posla od sada do 20. marta kada ćemo se opet sresti", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

On je učinjeni napredak objasnio u smislu da se uspostavljaju red i zakon na severu, da se obezbeđuje demokratski poredak, da se organizuju slobodni izbori na kojima će građani moći da izaberu legitimne predstavnike.

Prema njegovim rečima, postignuta je verbalna saglasnost za rasformiranje paralelnih bezbednosnih struktura Srbije i o funkcionisanju pravosudnog sistema prema zakonima Kosova i na severu zemlje.

"Od danas mogu reći da sam optimista kad je reč normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ostvarujući agendu koju imamo pred nama predvođeni Evropskom unijom i uz podršku SAD", rekao je Tači.

Sledeći sastanak dvojice premijera je zakazan za 20. mart.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.