Istovremena zaraza gripom i koronavirusom: Šta to čini vašem organizmu

Izvor: B92, 13.Sep.2020, 09:28

Istovremena zaraza gripom i koronavirusom: Šta to čini vašem organizmu

Bliži se vreme sezonskog gripa. Ukoliko se on i koronavirus "sudare", to bi moglo da stvori dosta neprilika. Evo kako sve mogu da utiču na naše zdavlje.

Koliko god velika nepoznanica bio koronavirus, stručnjaci oko jednog nemaju dilemu - istovremeno oboljevanje od sezonskog gripa i koronavirusa bil bi katastrofalno po imunitet.

"Jednom kada dobijete grip ili neki drugi respiratorni virus, to će oslabiti vaš organizam. Vaša odbrana pada, postajete ranjivi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pogodni za dobijanje druge infekcije", rekla je Sima Jasmin, direktorka Stenfordske inicijative za zdravstvenu komunikaciju.

I koronavirus i grip mogu da napadnu pluća, potencijalno uzrokujući upalu, vodu u plućima ili zastoj respiratornih funkcija. Svaka bolest, osim toga, može da bude uzrok sepse, upale srca, mozga ili mišićnih tkiva. Međutim, još uvek nemamo podatke na osnovu kojih bi smo znali šta se tačno desi kada neko oboli istovremeno.

Profesor medicine i stručnjak za intenzivnu negu na Univerzitetu u San Francisku, Majkl Matej, rekao je da bi potencijal za upalu pluća bio veći ako se telo zarazi i gripom i kovidom 19.

"Ta dva virusa zajedno definitivno mogu da naškode plućima i da uzrokuju respiratorne probleme. Akutno zagušenje disajnih puteva može da bude opasno po život", rekao je on.

I grip i koronavirus imaju slične simptome - temperatura, kašalj, otežano disanje, umor, bol u grlu, bolovi u telu i curenje nosa. Neki ljudi mogu imati nagon za povraćanje i dijareju. Jedina stvar koja ih, bar za sada, definitivno razlikuje, jeste gubitak ukusa i mirisa, karakterističan za koronavirus.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.