Na kom je fakultetu zapravo Jovanović doktorirao

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Jun.2014, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na kom je fakultetu zapravo Jovanović doktorirao

Teme večerašnje emisije "Utisak nedelje"su kakav je doktor Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend, i kako je Srbija postala zemlja sa najviše doktoranata na svetu, a istovremeno je i zemlja sa ogromnim procentom funkcionalno nepismenih. Gosti emisije su Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, prof. Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, prof dr Ilija Vujačić, dekan Fakulteta političkih nauka i Milovan Šuvakov, savetnik ministra prosvete, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << nauke i tehnološkog razvoja.
Mića Jovanović je bio gost večeras jedne druge emisije, a gosti Utiska nedelje pratili su pola sata te emisije, dok su gledaoci TV B92 gledali predloge utisaka.
Milovan Šuvakov je, na pitanje šta su čuli u toj emisiji, rekao da se ispostavlja da je Jovanović doktorirao šest godina kasnije na nekoj sasvim drugoj školi, sa sasvim drugim mentorom, koji je umro nešto nakon odbrane.
Umesto prvobitne informacije iz njegove biografije po kojoj je doktorirao 1983. godine, Jovanović je ovoga puta rekao kako je zapravo doktorirao 1989. godine a da je pristupni rad predao 1983. godine. Takođe, umesto Stivena Vuda koga je ranije navodio kao svog mentora iz Londona, Jovanović je u emisiji pomenuo Frenda Sigltona, profesora koji više nije među živima.
-Stiven Vud mi je bio mentor skoro četiri i po godine. Ali, on je bio neobičan čovek i nije ga mnogo zanimalo samoupravljanje. Nije mi dobro išlo sa njim, pa smo prekinuli saradnju – ispričao je Jovanović.
S druge strane, savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je u „Utisku nedelje“ da će Ministarstvo prosvete proveriti i ove navode.

-Gospodin Jovanović je prvo naveo da je doktorirao 1983. godine, a sada kaže da je to bilo 1989. godine. U biografiji mu je pisalo da je doktorirao na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, a sada pominje drugu instituciju, pa i drugog mentora. U Ministarstvu će odmah pristupiti proveri ovih informacija. Prilično sam zabrinut kako je moguće da se javnost sa ovako važnim stvarima obmanjuje – rekao je Šuvakov gostujući na TV B92.
Marko Milanović je izjavio da je Mića Jovanović večeras u toj emisiji pokazao da je "suštinski nesposoban da kaže istinu", kao i da je "potpuno negirao i ono što je juče pričao".
Ispostavlja se, kako je rekao Milanović, da je Jovanović za 9 godina odbranio doktorat na Višoj poslovnoj školi, a ne kako je do sada tvrdio za tri godine na Londonskom univerzitetu.
Milanović kaže da mediji nisu preneli tekst sa Dojče velea kako razne ispostave Megatrenda u Londonu, Beču i Tokiju ne postoje, ne postoje ni fizički.
 
Šta će biti sa Univerzitetom Megatrend?
Na pitanje da li Megatrend može, nakon ovoga, da dobije akreditaciju u junu, profesor Vujačić kaže da može, ako zadovolji određene standarde akreditacione komisije.
 
Ilija Vujačić
Šuvakov kaže da, nakon ove afere, ipak univerzitet ne bi trebalo da trpi zbog pojedinca, ukoliko je prošao proces akreditacije. Šta bi bilo da se slično desilo na Novosadskom ili Beogradskom univerzitetu, kaže Šuvakov.
Prof. Stanković kaže da akreditacija mora da ide svojim tokom, prema svojim standardima, koji su u potpunosti u skladu sa onim što se radi u evropskom prostoru.
Ako je data akreditacija prema nekom stanju stvari, onda neko treba da ode, neka inspekcija povremeno da zakuca na vrata, i da proveri da li je stanje stvari takvo kako je prezentovano, kaže Stanković, navodeći da to ne može da radi akreditaciona komisija.
Šuvakov je rekao da je onoga dana kada je ministar Verbić dao izjavu povodom doktorata, pred novinare je izašla i Londonska škola sa svojim saopštenjem, koje je bilo isto kao i Verbićevo.
Na pitanje da li bi se išta od ovoga saznalo, da nisu naučnici iz Britanije pisali o tome, Šuvakov je rekao da ne bi, i zahvalio se njima na tome.
Slučaj Stefanovićevog doktorata
Milanović je, govoreći o slučaju doktorata ministra unutrašnjih polsova Nebojše Stefanovića, koji je odbranjen na Megatrendu, kaže da je Jovanović, nakon članka, rekao da će da formira komisiju za odbranu Stefanovića. Ta komisija je time izazvala sumnju, kaže Milanović naglašavajući da su svi članovi komisije bili sa Megatrenda, ni jedan nije bio spoljni član.
Gospodin Stefanović je trebalo da od Ministarstva prosvete traži da formira komisiju, nepristrasnu komisiju koja će doneti konačnu odluku i onda da time stavi tačku na sve, rekao je profesor Vujačić.
Izvor: Blic

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.