Apatinske ulice: Dimitrija Tucovića, žila kucavica našeg grada

Izvor: 025info.rs, 07.Sep.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinske ulice: Dimitrija Tucovića, žila kucavica našeg grada

Da li ste se nekad zapitali šta predstavljaju ulice u našim životima? Osim što su put koji nas vodi do posla, škole, ne daj Bože lekara, kuće ili neko drugo mesto, ulice su i mnogo više od toga. Ako dozvolite sebi malo filozofiranja, mogli biste se složiti sa našom teorijom, da su ulice jednom gradu isto što i karakterne osobine kod čoveka. Dakle kao što je karakter spoj različitih osobina nekog pojedinca koji daje celovitu sliku te osobe, tako je i grad spoj različitih ulica koje >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << daju njegovu celovitu sliku. Vođeni ovom teorijom odlučili smo da vam predstavimo Apatin upravo kroz njegove "karakterne crte", kroz ulice, koje ga čine jednim od najlepših mesta u Vojvodini.

Ulica Dimitrija Tucovića, jedna od najdužih i najprometnijih ulica u Apatinu, kojom ste sigurno prošli ako ste makar jednom posetili ovaj grad, dobila je naziv po istaknutom teoretičaru i vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji. Dimitrije Tucović je bio osnivač Srpske socijaldemokratske partije, novinar i urednik Republičkih novina i Borbe. Tucović je čitav život posvetio borbi za radnička i ljudska prava, ravnopravnost polova, opšte pravo glasa, socijalnu pravdu i građanske slobode u Kraljevini Srbiji. Neke od ideja za koje se on zalagao danas predstavljaju široko prihvaćene vrednosti u Republici Srbiji a izrazito poštovanje prema njemu u svojim tekstovima često je izražavao čuveni Miroslav Krleža.

Dimitrije Tucović je kao rezervni kapetan II klase poginuo 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici protiv Austrougarske vojske. Iako je život izgubio vrlo mlad sa svega 33 godine, bio je pravi heroj svog vremena o čemu svedoče mnogobrojne ulice, škole, biblioteke, kulturno umetnička društva koja i danas sa ponosom nose njegovo ime. 1973. godine u produkciji Radiotelevizije Beograd snimljena je biografska mini-serija "Dimitrije Tucović" u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Ljubiša Samardžić.

Zanimljivo je da je upravo u ulici koja danas u Apatinu nosi naziv Dimitrija Tucovića, 1898. godine rođen Ervin Šinko poznati hrvatski i mađarski književnik koji se smatra osnivačem Katedre za Mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Današnji izgled ulice Dimitrija Tucovića u Apatinu prilično je izmenjen u odnosnu na poslednje godine 20. veka. Autobuska stanica je premeštena na sam kraj ulice kod nekadašnjeg "Transportnog" a na njenom mestu sada se nalazi stajalište za taxi vozila.

Prepoznatljive fasade starih "švapskih kuća" u velikoj meri su zamenili novi stambeni i poslovni objekti.

Da ne bude sve u skladu sa modernim, pobrinuli su se i objekti koji uspešno prkose vremenu, pa ulicu Dimitrije Tucović u Apatinu i dalje krasi zgrada nekadašnje Narodne radinosti, Radničkog univerziteta a na svom mestu su ostale i neke od čuvenih apatinskih kafana.

Ako uzmemo u obzir da se u ovoj ulici nalazi Muzej sporta koji čuva najveća sportska dostignuća ovog grada, kao i Sportska hala u kojoj svako dete napravi prve sportske korake, možemo slobodno reći da je ovo ulica iz koje aptinski sport kreće a u njoj nastavlja da "živi" makar u sećanjima pomenutog muzeja. U prilog navedenom ide i to da je dom jednog od najtrofejnijih apatinskih sportova, rukometa upravo u ovoj ulici.

Bila vam draga ili ne, ovom ulicom jednostavno morate proći. Ono što je u velikim gradovima Bulevar, u Apatinu je to ulica Dimitrija Tucovića, koja ima svoje mesto u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ove varoši. Što bi se jednostavno reklo, ima dušu.

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.