Okončana potraga za Goranom Hadžićem

Izvor: RTS, 09.Okt.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana potraga za Goranom Hadžićem

Pripadnici Žandarmerije pretresli su kuću haškog begunca Gorana Hadžića u Novom Sadu. Posle više časova, policija iz kuće iznela nekoliko kartonskih kutija.

Još jedna potraga za haškim beguncem Goranom Hadžićem okončana oko 13 časova, pošto je policija više od šest sati pretresala njegovu kuću u novosadskom naselju Telep.

Akcija je počela u 6.30 časova, a po njenom završetku policija je iz kuće odnela nekoliko kartonskih kutija. 

Hadžić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u kući u ulici Aranj Janoša broj 9 živeo do jula 2004. godine, a sada u njoj živi njegova sestra.

Šef Nacionalnog komiteta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić je objasnio da je akcija deo "redovnih aktivnosti" usmerenih ka hapšenju preostalih haških begunaca.

Pored Hadžića u bekstvu se nalazi još samo Ratko Mladić, a predstavnici Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca izrazili su nadu da će Mladić biti isporučen Haškom tribunalu do kraja ove godine.

Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena 16. jula 2004.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao  predsednik  Republike  Srpske  Krajine  (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog  poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike  jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, delujući sam ili u dogovoru s  drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao,  naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO SBZS/RSK.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.