Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Feb.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrana zatražila zabranu komuniciranja psihologa s Hadžićem

Obrana haškog optuženika za zločine protiv nesrpskog stanovništva – bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića – zatražila je od haških sudaca zabranu komuniciranja pritvorskog psihologa s optuženim.

Zahtjev je argumentiran tvrdnjom da je psihologinja Hadžiću rekla – da bolje koristi „vjeru u Boga kako bi našao snage da nazoči suđenju, umjesto za borbu protiv raka“.

Prema obrazloženju obrane, Hadžića je psihologinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << dva puta omela za vrijeme posjeta u pritvoru njegove obitelji te mu je, nakon što joj je optuženi spomenuo vjeru u Boga i kako mu ona pomaže u borbi protiv bolesti – rekla „da skupi svu duhovnu snagu i vjeru u Boga kako bi dobio snagu da nazoči suđenju“.

Obrana smatra da su takve izjave neprimjerene i neprofesionalne s obzirom na Hadžićevo stanje i zbog toga zakonski neprihvatljive.

Hadžić inače trenutno očekuje odluku po zahtjevu za privremenim puštanjem na slobodu kako bi se liječio od tumora mozga.

Suđenje mu je prekinuto potkraj 2014.godine, a u tijeku je bilo izvođenje dokaznog postupka obrane, nakon što je tužiteljstvo završilo svoj dokazni dio.

Hadžića se tereti po 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja zbog ubojstava stotina i progona tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske, između 1991.i 1993.godine.

Uhićen je u srpnju 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.