Izmena optužnice protiv Hadžića

Izvor: B92, 14.Mar.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena optužnice protiv Hadžića

Hag -- Haški tribunal odobrio je zahtev tužilaštva za izmenu optužnice protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Sud je naložio mu da izmenjenu optužnicu podnese do 22. marta.

Sud je odobrio zahtev za izmene optužnice, navodeći da se u njima ne navode nove optužbe i da one nemaju uticaja na datum početka suđenja ili dužinu trajanja procesa.

U izmenama koje je tužilaštvo predložilo 27. februara precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Hadžićeva odgovornost u okviru udruženog zločinačkog poduhvata i ispravljaju nejasnoće.

Hadžić je optužen da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem na čelu, čiji je cilj bio da se nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatske teritorije.

On se, u 14 tačaka optužnice, tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjenih u Hrvatskoj u periodu od juna 1991. do kraja decembra 1993. godine.

"Izmenama se želi preciznije definisati Hadžićev važan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, kako delima tako i propustima", navelo je tužilaštvo u obrazloženju predloga izmena optužnice.

Tužilaštvo Hadžića tereti da je planirao, podsticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodela.

Tužilaštvo nastoji da dokaže da je zločine počinio i time što nije preduzimao potrebne mere u cilju zaštite dve grupe - zatvorenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Tim izmenama tužioci žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim tačkama optužnice budu opisane na jednak način, kao i nejasnoće oko područja koja obuhvata optužnica.

Početak suđenja Hadžiću zakazan je za 16. oktobar 2012. godine, a poslednja statusna konferencija u ovoj fazi postupka biće održana dan ranije, 15. oktobra 2012. godine.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je, prilikom podnošenja redovnog izveštaja o radu Tribunala Savetu bezbednosti UN početkom meseca, da je nemoguće predvideti kada će biti izrečene presude Hadžiću i Ratku Mladiću, poslednjoj dvojici uhapšenih haških optuženika.

Hadžić je uhapšen 20. jula ove godine u Srbiji, nakon sedam godina, kao poslednji begunac kojeg je tražio Haški tribunal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.