HADŽIĆ PRED SUDIJOM U PONEDELJAK

Izvor: Kurir, 22.Jul.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HADŽIĆ PRED SUDIJOM U PONEDELJAK

HAG - Poslednji haški optuženik Goran Hadžić prvi put bi pred sudiju trebalo da bude izveden u roku od 48 sati po dolasku u pritvor.

To znači da će se, zbog vikenda, to verovatno desiti u ponedeljak. Hadžić je poslednji, 161. optuženi, koji će se naći u pritvoru Tribunala.

Po prijemu u pritvor on će biti podvrgnut lekarskom pregledu, a po proceduri prva 24 sata provešće odvojen od ostalih 37 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pritvorenika.

Zatim će biti raspoređen u jedno od tri krila pritvora, gde su ostali pritvoreni. Prema pravilima Tribunala, Hadžić će početkom iduće nedelje biti izveden pred sudiju O-Gon Kvona (O-gon Kwon) da bi se izjasnio o krivici po 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Hadžić ima pravo da odloži izjašnjavanje o krivici za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca. Tribunal je već odredio i pretresno veće za suđenje Hadžiću, u kojem će biti sudije Barton Hol (Burton Hall) sa Bahama, Gij Delvoa (Guy) iz Belgije i Antoan Mindua (Antoine) iz Konga.

Hadžić (53) je, posle sedmogodišnjeg skrivanja, uhapšen 20. jula na Fruškoj gori. Nakon što je ministarka pravde Srbije Snežana Malović danas oko podne potpisala dokument o izručenju, čime je okončana predviđena pravna procedura, on je specijalniom avionom vlade Srbije oko 12.15. poleteo za Roterdam, odakle će biti prebačen u Sheveningen.

U Haško tribunalu do sada su okončani postupci protiv 125 optužena - 64 su osuđena, 12 ih je oslobođeno. Kazne su do sada izdržala 32 osuđena. Trojica optuženih, među kojima i Slobodan Milošević, umrla su tokom suđenja.

Na izdržavanju kazne u jednoj od oko 15 evropskih zemalja je 25 osuđenih, a na prebacivanje na izdržavanje kazni čekaju njih četvorica. Tribunal je postupke protiv 13 optuženih ustupio nacionalnim pravosuđima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. U toku su postupci protiv 37 optuženih.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.