Goran Hadžić do daljeg na privremenoj slobodi u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Hadžić do daljeg na privremenoj slobodi u Srbiji

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić biće iz pritvora Haškog tribunala pušten na privremenu slobodu do daljeg, uz obavezu da dolazi u Hag na lekarske preglede, odlučilo je danas raspravno veće Tribunala.

Hadžić, kome se sudi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, 1991-93, biće privremeno oslobođen čim to bude praktično moguće. Kada će Hadžić morati da se vrati u pritvor, sudsko veće narediće naknadno.

On se, početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << maja, vratio sa privremene slobode iz Srbije u Hag, radi nastavka lečenja i dodatnih pregleda.

Prema dokumentima suda i odbrane, Hadžić boluje od tumora na mozgu, a bolest je "u konačnoj fazi". "Dve trećine do dve četvrtine pacijenata je mrtvo u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze", precizirala je odbrana u jednom ranijem podnesku. Hadžiću je, kako se navodi u podnesku, dijagnoza postavljena u novembru 2014.

Sudjenje Hadžiću, bivšem predsedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine, u Hagu je u prekidu od oktobra prošle godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Hadžića su, kao poslednjeg optuženog u bekstvu, vlasti Srbije uhapsile u leto 2011. Suđenje je počelo u oktobru 2012. U trenutku prekida procesa, u toku je bila Hadžićeva odbrana.

Optužnica Hadžića tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje, 1991-93. u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti.

Optužen je i za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje naselja neopravdano vojnom potrebom, uništavanje verskih objekata i pljačku privatne i javne imovine.

Cilj tih zločina, po optužnici, bilo je trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva radi uključivanja velikog dela teritorije Hrvatske u ujedinjenu srpsku državu.

U tom "udruženom zločinačkom poduhvatu", po optužnici, Hadžić je učestvovao zajedno sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, Milanom Martićem, Milanom Babićem, Jovicom Stanišićem, Frankom Simatovićem zvanim Frenki, Vojislavom Šešeljom, Radovanom Stojčićem zvanim Badža, generalima JNA Veljkom Kadijevićem i Blagojem Adžićem, Radmilom Bogdanovićem, Mihaljem Kertesom i Željkom Ražnatovićem zvanim Arkan.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić,   Hag

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.