Uzbekistan potpisao dvogodišnji ugovor o kupovini gasa sa Rusijom — ministarstvo

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2023, 10:13

Uzbekistan potpisao dvogodišnji ugovor o kupovini gasa sa Rusijom — ministarstvo

Uzbekistan je postigao sporazum sa Rusijom o kupovini gasa u roku od dve godine, sa godišnjim obimom od oko 2,8 milijardi dolara, saopštila je pres-služba Ministarstva energetike Uzbekistana u ponedeljak.
Zaključen je ugovor o prodaji gasa između UzGasTrade i Gasprom eksporta na dve godine“, navodi se u saopštenju. Sporazum su potpisali ministar energetike Uzbekistana Jurabek Mirzamahmudov i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, dodala je pres služba. „Godišnji obim iznosi oko 2,8 milijardi dolara“, navodi se u saopštenju. Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 16. juna postignut je dogovor o isporuci ruskog gasa Uzbekistanu i mapa puta za pripremu republičkog gasnog transportnog sistema za prijem gasa, navela je pres služba. „Ugovor sačinjen po potpuno komercijalnim uslovima je jedna od mera za delimično zadovoljenje potražnje republičkih potrošača za prirodnim gasom koja raste iz godine u godinu“, navodi se u saopštenju. "Plan je da u okviru sporazuma od 1. oktobra ove godine počne uvoz 9 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno", saopštila je pres-služba.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.