U petak sporazum o Južnom toku

Izvor: Blic, 13.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak sporazum o Južnom toku

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović potpisaće u petak sa predsednikom Upravnog odbora ruskog "Gasproma" Aleksejem Milerom sporazum o trasi gasovoda "Južnog toka" kroz Srbiju, saopštio je "Srbijagas". Sporazum će biti potpisan u ruskom gradu Sočiju, pitanje kapaciteta gasovoda biće precizirano studijom izvodljivosti, a predviđa se da gasovod kroz Srbiju prođe dužinom od 450 kilometara.

Prema ranijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bajatovićevim izjavama, razmatraju se dva rešenja gde bi protok gasa kroz Srbiju mogao da bude 23,1 ili 21,4 milijarde kubnih metara godišnje. Bajatović će, kao član srpske delegacije, u sklopu trodnevne posete od sutra do 16. maja u Sočiju potpisati sporazum, a kako je navedeno, potpisivanje ovog dokumenta predviđeno je za petak, 15. maja.

Bajatović je rekao da je tekst sporazuma usaglašen i parafiran, kao i da bi sutra trebalo da se nađe na sednici Vlade Srbije.

- Sporazumom su zaštićeni interesi srpske strane, da nam se ne desi da imamo 49 odsto kapitala i da budemo preglasavani, nego da postoji listing najvažnijih odluka koje se ne mogu doneti bez saglasnosti "Srbijagasa" - rekao je Bajatović. On je najavio da će zajedničko preduzeće "Gasproma" i "Srbijagasa" biti formirano odmah, sa sedištem u Švajcarskoj.

Prema nekim najavama domaćih zvaničnika, nakon formiranja zajedničkog preduzeća u Švajcarskoj dve firme bi trebalo da osnuju i ćerku kompaniju u Srbiji kako bi gas mogao da se distribuira, ali za sada nema preciznijih informacija kada bi to trebalo da se desi.

U Sočiju će biti potpisana četiri sporazuma, uz peti - bilateralni sporazum između Rusije i Italije, koji će potpisati premijeri Italije i Rusije Silvio Berluskoni i Vladimir Putin. "Pre ili posle toga biće potpisani sporazumi između nacionalnih kompanija Srbije, Grčke, Bugarske i Italije sa ruskim 'Gaspromom', čime bi, u stvari, najveći broj deonica 'Južnog toka' bio definisan i ugovorom preciziran", naglasio je Bajatović. "Južni tok" je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa čija je trasa planirana od ruske luke Novorosijsk, preko dna Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske, do Austrije i Italije. Osnovni sporazum o saradnji, koji definiše izgradnju dela gasovoda "Južni tok" i tranzit prirodnog gasa preko Srbije, potpisali su 24. decembra u Moskvi predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i Bajatović. Taj dokument predviđa da ruska kompanija ima 51 odsto udela u zajedničkom preduzeću za izgradnju gasovoda kroz Srbiju, minimalnog protoka od 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod kroz Srbiju trebalo bi da bude izgrađen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, završetak studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda planiran je najkasnije do 30. septembra 2009. godine, a za ceo projekat gasovoda "Južni tok" do 30. juna 2010. godine. Ulazna tačka gasovoda u Srbiju trebalo bi da bude na bugarsko-srpskoj granici, izlazna na srpsko-mađarskoj granici, a dogovoreno je i da jedan krak gasovoda prolazi do Republike Srpske.

Uklanjanje mina kod Paraćina

Saobraćaj na autoputu Beograd-Niš kod Paraćina biće u prekidu po pola sata na svakih sat vremena, od danas do petka, od 6 do 13.15 sati, zbog uklanjanja zaostalih eksplozivnih sredstava, rekao je direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović. Mihajlović je precizirao da su ruski specijalci pregledali oko 150.000 kvadratnih metara područja na kojem se planira trasa budućeg gasovoda „Južni tok”. Ruski demineri će 24, 25. i 26. maja raditi na čišćenju dvorišta džamije u Šumatovačkoj ulici u Nišu.

Nesuglasice sa Italijanima

Moskovski dnevnik „Komersant” piše da će novi sporazum o gasovodu „Južni tok” biti potpisan u petak, 15. maja, u Sočiju, u prisustvu premijera Rusije i Italije, Vladimira Putina i Silvija Berluskonija. List je naveo, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, da partneri, ruski „Gasprom” i italijanski ENI, nisu rešili nesuglasice, među kojima su podela dobiti i mehanizam upravljanja zajedničkim preduzećem za „Južni tok”.

Završeni razgovori o Banatskom Dvoru

Što se tiče izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, Bajatović je rekao da su tehnički razgovori završeni i pojedinosti su usaglašene. „Ostalo je pitanje jastučnog gasa, jer bi nam za kapacitet od milijardu kubnih metara gasa trebao jastučni gas”, napomenuo je Bajatović i dodao da ukoliko bi se gradio skladišni kapacitet od 400 do 500 miliona kubnih metara, to bi moglo bez jastučnog gasa, ali onda skladište u Banatskom Dvoru ne bi imalo regionalni karakter.

- Nažalost, u ovom momentu nemamo kapacitete i za industrijske potrošače, ali radimo i na mogućnosti za izgradnju drugog skladišta, kojim bi Srbija za svoje potrebe obezbedila rezerve gasa u trajanju od 60 do 100 dana i za domaćinstva i industriju - rekao je Bajatović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.