RT: Snaga Sibira - ruski gasovod prema Kini praktično izgrađen

Izvor: Vostok.rs, 06.Sep.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Snaga Sibira - ruski gasovod prema Kini praktično izgrađen

Izvor: Vostok / RT

Jedan od najdužih gasovoda na svetu "Snaga Sibira" koji se gradi radi isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Kinu, sada je praktično izgrađen, odnosno izgrađeno je 93% gasovoda.

Prema saopštenju ruskog energetskog giganta "Gasproma", na Čajandinskom polju u Jakutiji je završeno 119 operativnih gasnih bunara, te se trenutno ugrađuje glavna tehnološka oprema. Više od 2.000 km gasovoda je zavareno i položeno od Jakutije do rusko-kineske granice.


© Gazprom


Izgradnja podvodnog prelaza cevovoda preko reke Amur je 78 posto završena, saopštio je "Gasprom".

Gasovod "Snaga Sibira", koji se takođe zove "Istočna ruta", jedan je od glavnih projekata između Rusije i Kine. Gasovod bi mogao pomoći Rusiji da postane jedan od glavnih isporučilaca prirodnog gasa Kini, jer se potražnja gasa u Kini povećava.





© Gazprom

Gasovod dužine 3000 kilometara će biti duži od udaljenosti između Moskve i Londona, a sporuke bi trebale početi krajem 2019. godine. Pregovori o "Istočnoj ruti" trajali su više od jedne decenije. Prošlog jula, "Gasprom" i Kineska nacionalna gasna kompanija potpisali su sporazum o početku isporuka gasa preko ovog gasovoda.

U maju 2014. godine, dve kompanije potpisale su sporazum u vrednosti od 400 milijardi dolara koji obuhvata 30-godišnji okvir za isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini godišnje. U 2017. godini, "Gasprom" je uložio 158,8 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara) u projekat. Ove godine planira se ulaganje još 218 milijardi rubalja (3,2 milijarde dolara).


© Gazprom

Moskva i Peking planiraju izgradnju još jednog gasovoda - "Snaga Sibira 2" ili "Zapadna ruta", a koji bi bi trebao da isporučuje još 30 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Kinu. Prema rečima šefa "Gasproma" Alekseja Milera, rastuća potrošnja gasa u Kini, koja je u 2016. godini iznosila više od 200 milijardi kubnih metara, uskoro će dostići 300 milijardi kubnih metara.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.