Sevastopolj, upad u bazu

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sevastopolj, upad u bazu

Proruske snage upale u ukrajinsku bazu na Krimu. Posmatrači OEBS-a ne mogu na Krim. "Gasprom" preti dramatičnim smanjenjem isporuka gasa Kijevu. Ukrajina tvrdi da na Krimu ima oko 30.000 ruskih vojnika. Ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta, poručio Barak Obama Vladimiru Putinu.

20.27 - Proruske snage kamionom probile ogradu baze Juharnji kod Sevastopolja, u kojoj se nalazi stoinak ukrajinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnika, javlja Interfaks-Ukrajina. Nema informacija o sukobima.

19.30 - Sergej Lavrov upozorio Džona Kerija u telefonskom razgovoru da bi "nagli i nesmotreni koraci SAD" mogli da nanesu štetu odnosima Vašingtona i Moskve, preneo Rojters.

17.30 - Neki moskovski mediji spekulišu da je Viktor Janukovič doživeo srčani udar. Međutim, nema zvanične potvrde te informacije.

16.25 - Julija Timošenko pozvala Nemačku da odmah uvede sankcije Rusiji zbog opasnosti od dugotrajnog gerilskog oružanog sukoba na Krimu. 

15.44 - "Gasprom" saopštio da je dug Ukrajine dostigao gotovo dve milijarde dolara, zbog čega postoji opasnost da će isporuke tog energenta Kijevu biti prepolovljene kao tokom gasne krize 2009. godine. 

13.50 - Evropska unija traži ozbiljnu istragu o angažovanju snajperista tokom nereda u Kijevu, javlja agencija Tanjug

13.40 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da neće prihvatiti jezik sankcija i pretnji i da će odgovoriti ako sankcije budu nametnute, prenosi Rojters

13.05 - Ukrajinska granična straža rekla da se 30.000 ruskih vojnika nalazi na Krimu, prenosi Rojters

12.50 - Nema mesta poređenju Krima i Kosova, rekao portparol EK osvrćući se na paralelu između NATO intervencije u SRJ i intervencije Rusije na Krimu koju je istakao Vladimir Putin, prenosi Tanjug.

10.50 - Niko u civilizovanom svetu neće priznati rezultate tzv. referenduma na Krimu, kaže Arsenij Jacenjuk ističući da je zatražio da razgovara sa ruskim premijerom, prenosi Rojters.  

10.14 - Posmatrački timni iz drugog pokušaja nije uspeo da stigne na Krim. Kao i prethodnog puta posmatrače ove organizacije sprečila je grupa naoružanih osoba. 

9.45 - Budući da prva tura sankcija protiv Rusije nije dala rezultat, mogle bi uslediti nove, kaže francuski šef diplomatije za radio Info

9.15 - Neće biti rata između Rusije i Ukrajine, poručila predsedavajuća gornjeg doma ruskog parlamenta i dodala da će Moskva poštovati odluku građana sa referenduma, prenosi Rojters.

Krimska kriza preti da se pretvori u ozbiljan energetski problem, pošto je "Gasprom" saopštio da Ukrajina za ovaj energent duguje gotovo dve milijarde dolara, zbog čega isporuka gasa može biti dramatično smanjena. Istovremeno, proruske snage su, drugi dan zaredom, sprečile vojne posmatrače OEBS-a da uđu na Krim.

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je da je kriza na Krimu postala tako ozbiljna zbog presedana Kosova, kao i da bi njeno rešenje predstavljala federalizacija Ukrajine i, u okviru nje, jačanje autonomije poluostrva.

"Ova kriza bila bi daleko manje duboka, kad ne bi postojao jedan presedan, a to je presedan Kosova", izjavio je Zeman.

Zeman je ponovio da kriza u Ukrajini datira od odluke sovjetskog lidera Nikite Hruščova da 1954. godine pokloni Krim Ukrajini.

Gradsko veće Sevastopolja, lučkog grada na Krimu, gde je smeštena ruska Crnomorska flota, odlučilo je da se odmah pridruži Rusiji i prekine veze sa Ukrajinom. Veće Sevastopolja u potpunosti podržava odluku parlamenta Krima da se na referendumu 16. marta oko dva miliona građana te autonomne oblasti izjasni o ujedinjenju sa Rusijom.

Ministri spoljnih poslova zemalja centralne Evrope, baltičkih i skandinavskih država osudili su rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i planirani referendum koji je raspisala vlada na Krimu. 

Novo ukrajinsko rukovodstvo u Kijevu odbacilo je odluku krimskih poslanika kao nelegitimnu i poručilo da će Krim uvek biti deo Ukrajine.

"Tražimo od ruskih vlasti da prestanu da podržavaju one koji zagovaraju separatizam. Krim jeste i uvek će biti deo Ukrajine", poručio je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da prihvati diplomatsko rešenje.

U njihovom drugom telefonskom razgovoru u proteklih šest dana, koji je trajao sat vremena, Obama je rekao Putinu da ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države, saopštila je Bela kuća.

Kremlj je saopštio da je Putin istakao da Moskva ne može da ignoriše pozive u pomoć i da će delovati u skladu sa međunarodnim pravom.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer izjavila je da je najavljeni referendum o statusu Krima nelegitiman.

"Sjedinjene Američke Države i dalje veruju da postoji diplomatski izlaz iz krize u Ukrajini, ali je svakog dana rizik od vojne eskalacije veći, posebno sa potezima koji su napravljeni u Krimu", rekla je Samanta Pauer.

Ruski parlament poštovaće "istorijski izbor" Krima iskazan na referendumu o pripajanju Rusiji, rekao je predsedavajući ruske Državne dume Sergej Nariškin.

Evropska unija je suspendovala pregovore o viznoj liberalizaciji i ekonomskim sporazumima s Rusijom i pozvala Moskvu da povuče oružane snage iz Ukrajine. Amerika uvodi ograničenja na izdavanje viza Rusima.

"Što se tiče sankcija... ne želim da ulazim u to. To je mač sa dve oštrice. Naravno, ne može se nikako smatrati da je nešto korisno doneto pod takvim okolnostima. Mi ne priznajemo aktuelne ukrajinske vlasti kao legitimne, ali sa njima imamo nepolitičke radne kontakte", objasnio je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da su zvaničnici država članica Evropske unije u Briselu doneli odluku da preduzmu mere protiv Rusije zbog vojne akcije na Krimu.

Bivša ukrajinska premijerka pozvala je Evropu da preduzme snažnu akciju zbog namere Krima da se priključi Rusiji, upozoravajući da bi u protivnom Moskva krenula u preuzimanje ostatka Ukrajine, što bi vodilo destabilizaciji kontinenta.

"Želim da vas podsetim da je Rusija dobro naoružana. I da vas pitam: da li neko može imati otvorene i fer demokratske izbore pod kalašnjikovima. Ko će brojati listiće? Ko će obezbediti slobodnu volju naroda? Taj, takozvani referendum nije legitiman", ocenila je Julija Timošenko.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakon kojim se daju garancije za zajam novoj ukrajinskoj vladi. Američki Senat razmotriće garancije za zajam Ukrajini u iznosu od milijardu dolara sledeće sedmice.

U međuvremenu, Evropska unija insistira da se sprovede puna istraga o angažovanju snajperista tokom krvavih nereda u Kijevu prošlog meseca, saopštila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU.

Kocijančičeva nije želela da komentariše nedavno objavljeni snimak razgovora Eštonove sa ministrom spoljnih poslova Estonije, u kome se iznosi pretpostavka da su snajperiste angažovali pripadnici opozicije, ali je rekla da Eštonova traži da se sprovede istraga.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sevastopolj, proruske snage zauzele vojnu bazu

Izvor: RTS, 07.Mar.2014

Proruske snage zauzele ukrajinsku bazu na Krimu. Posmatrači OEBS-a ne mogu na Krim. "Gasprom" preti dramatičnim smanjenjem isporuka gasa Kijevu. Ukrajina tvrdi da na Krimu ima oko 30.000 ruskih vojnika. Ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta, poručio Barak Obama Vladimiru Putinu....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.