Ruski partner želi da ima monopol

Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski partner želi da ima monopol

Prihvatanjem ruskog predloga „Gasprom" ne bi dobio samo rafinerije, skladišta i oko 450 benzinskih pumpi NIS-a, nego i većinski udeo na tržištu derivata i gasa. Rusi traže slobodan tranzit gasa i nafte, sa carinskim olakšicama, ali i pravo da korišćenje svih kapaciteta gasovoda i skladišta pripada ruskoj strani.

Zakasnela privatizacija NIS-a i loša politika u oblasti energetike doveli su Srbiju u poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da mora da bira između energetske sigurnosti i nepovoljne privatizacije domaće naftne industrije. Ako je suditi po procenama stručnjaka, ruska ponuda od 400 miliona evra za 51 odsto NIS-a teško da se može protumačiti tržišnom. Revizorska kuća „Deloit end tuš" procenila je da je knjigovodstvena vrednost NIS-a 1,6 milijardi evra, što znači da bi polovina kompanije trebalo da košta barem 800 miliona evra, dok se realna vrednost procenjuje od dve do tri milijarde evra.

Prihvatanjem ruskog predloga, „Gasprom" ne bi dobio samo NIS, nego i većinski udeo na tržištu derivata i gasa, a kupovinu bi mogao da obavi i preko svojih ćerki-firmi. Tako bi „Gaspromnjeft", zajednička kompanija „Gasproma" i „Lukoila", mogla da postane novi vlasnik NIS-a. „Lukoil" u Srbiji već ima oko 150 benzinskih stanica koje je dobio kupovinom „Beopetrola", a sa NIS-ovih 450 „Gaspromnjeft" imao bi oko 600 pumpi, čime bi apsolutno učvrstio svoj položaj i kontrolisao oko trećine tržišta derivata. Međutim, Rusi su otišli korak dalje, pa su zatražili i garancije za slobodni tranzita gasa, nafte i derivata kao i nastavak zabrane uvoza goriva kojim država trenutno štiti položaj NIS-a.

- Ako bi ostala zabrana uvoza derivata onda se njihova investicija vratila u roku od dve do tri godine i to je onda poklon Srbije. Monopol se mora ukinuti jer ako zamenimo monopol NIS-a monopolom „Gasproma", onda možemo doći u situaciji da ćemo njihovo gorivo uvek plaćati više ili da će biti slabijeg kvaliteta i slično - smatra Nebojša Atanacković iz AD „Nafta". Sličnog mišljenja je i Sijka Pistolova, urednik sajta „Enerdžiobzerver".

- Kako misle da se šetaju po našoj teritoriji, a da mi ne dobijamo takse na tranzit jer šta država dobija od toga što njihov gasovod i nafta prolaze kroz našu zemlju. Kada se gradi gasovod, obično je teritorija gde se on postavlja državno zemljište, a vrednost tog zemljišta je njen ulog u deo te investicije. Ali, oni su tu mogućnost isključili - kaže ona.

Rusi osim većinskog vlasništva u NIS-u traže i većinsko vlasništvo u kompanijama koje bi gradile gasovod i skladište gasa u Banatskom Dvoru, pri čemu bi pravo na korišćenje svih njihovih kapaciteta pripalo ruskoj strani, dok bi oba projekta bila finansirana u odnosu na učešće u tim kompanijama. Izgradnja gasovoda se procenjuje na milijardu evra, što znači da bi srpska strana trebalo da investira oko 500 miliona evra. Novac za investiranje u gasovod Srbija bi morala da nađe iz kredita, ali je jedno od spornih pitanja kojeg bi kapaciteta bio gasovod, odnosno kojom brzinom bismo mogli da povratimo uloženi novac. Rusi nude da kapacitet bude najmanje 10 milijardi kubika dnevno.

- Ako je u pitanju magistralni gasovod, onda bi trebalo da pregovaramo, ali 10 milijardi kubnih metara dnevno nije dovoljno za magistralni gasovod koji bi snabdevao region. Ako nam nude samo jedan krak „Južnog potoka", onda to nije dobar posao - kaže Zorana Mihajlović-Milanović, energetski stručnjak. Ona smatra da bi trebalo tražiti i da srpska strana mora da traži da skladište u Banatskom Dvoru postane regionalno, što podrazumeva i korišćenje okolnih skladišta.

Rusi spremni na bolju ponudu

Prema nezvaničnim saznanjima medijske kuće B92, Rusi su spremni da poboljšaju ponudu i u delu koji se odnosi na Naftnu industriju Srbije i u delu koji se tiče trase gasovoda koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju.

Stručnjak Zorana Mihajlović-Milanović kaže da je kontraponuda Vlade Srbije bila očekivana čak i za Ruse i da je jako dobro što se insistira na izgradnji magistralnog gasovoda kroz Srbiju. Ona smatra da je sasvim moguće da Srbija izdejstvuje prolazak glavnog dela gasovoda kroz svoju teritoriju.

- Pregovori se očito vode na sve strane, i sa Mađarima i sa Bugarima i sa Srbijom. I upravo od ovih sada pregovora koji se vode između država zavisi očito kojim putem će ići magistralni krak - kaže Zorana Mihajlović-Milanović.

G17 protiv, Popović pozitivno o ruskoj ponudi

Stranka G17 plus ponovila je juče da je ponuda Rusije o preuzimanju NIS-a nepovoljna i da ugrožava ekonomske interese Srbije. Šef pres službe G17 plus Nikola Papak kazao je agenciji Beta da G17 plus nikada neće pristati na takav sporazum, dodajući da bi NIS trebalo privatizovati na tenderu. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović ocenio je da je NIS potrebno modernizovati kako bi proizvodila po evropskim standardima, ističući da je za to neophodan strateški partner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.