Rusija i Kina menjaju energetsku kartu sveta

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina menjaju energetsku kartu sveta

20.09.2014. -

Dok Zapad uvodi nove sankcije protiv najvećih ruskih energetskih kompanija, Rusija se okreće Istoku i već je spremna da potpiše drugi veliki ugovor sa Kinom o direktnim isporukama gasa u najudaljenije regione Kine i po „zapadnoj maršruti“, a to će iz korena prevrnuti raspored snaga, ne samo na azijskom energetskom tržištu, piše časopis Foreign Policu.

Direktor Gasproma Aleksej Miler je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u sredu, 17. septembra, na sastanku sa predsednikom saopštio da su u toku pregovora sa kineskim partnerima postignuti dogovori o drugom velikom gasnom ugovoru, koji predviđa izgradnju gasovoda „Altaj“ i isporuku u Kinu do 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Pretpostavlja se da će ugovor biti potpisan u novembru ove godine.

Radi poređenja: Gasprom izvozi u Evropu oko 160 milijardi kubnih metara gasa godišnje. U vezi sa tim, kao i sa stalnim neregulisanim pitanjima tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, evropski potrošači se plaše prekida isporuka ruskog gasa u prvom kvartalu 2015. godine. Kao odgovor na evropsku zabrinutost, Kongres SAD je već pripremio paket svežih sankcija protiv energetskih kompanija iz RF, koje će biti uvedene ukoliko dođe do prekida isporuka gasa.

„Prema mišljenju stručnjaka, projekat „Altaj“ je proračunati potez Putina i odgovor na sankcije EU i SAD. On je odlučan u nameri da pokaže Vašingtonu i Briselu svoj moćni adut - Kinu“, zaključuje časopis.

Kina ima dva puta da popuni deficit gasa i zadovolji apetite burno rastuće privrede: ili da povećava uvoz tečnog prirodnog gasa po prilično visokim cenama azijskog energetskog tržišta, gde su osnovni isporučioci Australija, Katar, Kanada i SAD, ili da uzima gas putem gasovoda iz centralne Azije i Rusije. Isporuke gasa iz Rusije po „zapadnoj maršruti“ će u potpunosti pokriti deficit gasa zbog potencijalnog smanjenja proizvodnje gasa iz škriljaca. Tranzit jeftinog gasa iz zapadnog Sibira će biti povod smanjenja isporuka tečnog gasa iz drugih zemalja.

Prema ocenama zapadnih eksperata, isporuka gasa po gasovodu „Altaj“ će istisnuti s kineskog tržišta oko 21 milion tona tečnog gasa iz drugih država. To će udariti po zemljama izvoznicama tečnog gasa kao što su SAD, Kanada, Australija i Katar, čije su isporuke, uglavnom, orijentisane na kinesko energetsko tržište čiji apetit stalno raste. Ogromne količine gasa iz Rusije u narednih nekoliko godina mogu oboriti cene gasa na azijskom tržištu, a to će izazvati ogromnu zabrinutost drugih izvoznika gasa. Australija već ima mnogo pitanja u vezi sa njihovim budućim prisustvom na kineskom tržištu.

Čim počnu sa radom gasovodi Moć Sibira i Altaj, počeće žestoka konkurencija između ruskih isporuka gasa iz centralne Azije i zapadnog Sibira i isporuka iz Katara, Australije, Kanade i SAD. Kina će u neku ruku postati tačka na kojoj će se sudariti interesi Rusije, SAD i Kanade, smatra Foreign Policu.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.