Mediji: Promena energetske karte sveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2014, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Promena energetske karte sveta

Dok Zapad uvodi nove sankcije najvećim ruskim energetskim kompanijama, Rusija se okreće Istoku i već je spremna da potpiše drugi veliki ugovor sa Kinom o direktnim isporukama gasa po "zapadnoj maršruti", a to će iz korena promeniti raspored snaga, ne samo na azijskom energetskom tržištu, piše časopis Forin polisi.

Direktor Gasproma Aleksej Miler je 17. septembra saopštio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je sa kineskim partnerima postignut dogovor o drugom velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gasnom ugovoru, koji predviđa izgradnju gasovoda "Altaj" i isporuku u Kinu do 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Pretpostavlja se da će taj ugovor biti potpisan u novembru ove godine.

O kojoj količini se radi, vidi se iz podatka da Gasprom godišnje izvozi u Evropu oko 160 milijardi kubnih metara gasa.

U vezi sa tim, kao i sa stalnim neregulisanim pitanjima tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, evropski potrošači se plaše prekida isporuka ruskog gasa u prvom kvartalu 2015. godine, a kao odgovor na to Kongres SAD je već pripremio paket novih sankcija protiv energetskih kompanija iz Rusije, koje će biti uvedene ukoliko dođe do prekida isporuka gasa.

Prema mišljenju stručnjaka, projekat "Altaj" je proračunati potez Putina i odgovor na sankcije EU i SAD. On je odlučan u nameri da pokaže Vašingtonu i Briselu svoj moćni adut - Kinu, navodi se u tekstu.

Kina ima dva puta da popuni deficit gasa i zadovolji apetite burno rastuće privrede: ili da povećava uvoz tečnog prirodnog gasa po prilično visokim cenama azijskog energetskog tržišta, gde su osnovni isporučioci Australija, Katar, Kanada i SAD, ili da uzima gas putem gasovoda iz centralne Azije i Rusije.

Isporuke gasa iz Rusije po "zapadnoj maršruti" će u potpunosti pokriti deficit gasa zbog potencijalnog smanjenja proizvodnje gasa iz škriljaca, a tranzit jeftinijeg gasa iz zapadnog Sibira će dovesti do smanjenja isporuka tečnog gasa iz drugih zemalja.

Prema ocenama zapadnih stručnjaka, isporuka gasa gasovodom "Altaj" će istisnuti s kineskog tržišta oko 21 milion tona tečnog gasa iz drugih država, što će pogoditi izvoznike tečnog gasa kao što su SAD, Kanada, Australija i Katar, čije su isporuke, uglavnom, orijentisane na kinesko energetsko tržište.

Ogromne količine gasa iz Rusije u narednih nekoliko godina mogu oboriti cene gasa na azijskom tržištu, što to će izazvati ogromnu zabrinutost drugih izvoznika gasa. Australija već ima mnogo pitanja u vezi sa njihovim budućim prisustvom na kineskom tržištu.

Čim počnu sa radom gasovodi "Moć Sibira" i "Altaj", počeće žestoka konkurencija između ruskih isporuka gasa iz centralne Azije i zapadnog Sibira i isporuka iz Katara, Australije, Kanade i SAD, pa će Kina u neku ruku postati tačka na kojoj će se sudariti interesi Rusije, SAD i Kanade, navodi se u analizi časopisa Forin polisi, koju prenosi Glas Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rusija i Kina menjaju energetsku kartu sveta

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2014

20.09.2014. -..Dok Zapad uvodi nove sankcije protiv najvećih ruskih energetskih kompanija, Rusija se okreće Istoku i već je spremna da potpiše drugi veliki ugovor sa Kinom o direktnim isporukama gasa u najudaljenije regione Kine i po „zapadnoj maršruti“, a to će iz korena prevrnuti raspored...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.