Rusi prelomili: RASKIDA se ugovor za snabdevanje i tranzit gasa sa Ukrajincima

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi prelomili: RASKIDA se ugovor za snabdevanje i tranzit gasa sa Ukrajincima

Gasprom poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu

Gasprom je poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju raskida ugovora za snabdevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu, izjavio je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Pročitajte i:

On je u petak rekao da je Gasprom primoran da odmah pokrene taj proces, "jer je arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << asimetričnu odluku kada je reč o ugovorima Gasproma sa Naftogasom".

- Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora - izjavio je Miler tada novinarima.

Svoju odluku, kako je dodao, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji.

- Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom - poručio je Miler.

Iz Gasproma je prošle nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.