Rusi garantuju kompletan gasni sporazum

Izvor: Blic, Beta, 24.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi garantuju kompletan gasni sporazum

Kopredsednici Mešovitog srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju Sergej Šojgu i Ivica Dačić potpisali su danas protokol koji predviđa da do 20. decembra bude završena priprema i potpisivanje dokumenata o prodaji 51 odsto akcija NIS-a ruskom "Gaspromu". Ruska strana čvrsto garantuje da će biti realizovana sva tri segmenta energetskog sporazuma sa Srbijom - izjavio je Dačić posle razgovora u Moskvi sa Šojguom.

- Zajedno smo se, još jednom, usaglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se energetski sporazum sastoji iz tri sastavna dela - prodaje NIS-a, realizacije gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju i proširenja kapaciteta i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru - rekao je Dačić.

Protokol o dvodnevnom zasedanju koji je potpisan u Moskvi sadrži i konkretne datume o izgradnji gasovoda kroz Srbiju i rekonstrukciji skladišta gasa u Banatskom Dvoru, rekao je Šojgu. Dačić je novinarima rekao da je za srpsku stranu veoma važno da, osim prodaje NIS-a, bude izgrađen gasovod i rekonstruisano skladište gasa.

Prema Dačićevim rečima, Šojgu je naveo da on ne vidi u tome problem i da se „Rusija našla u čudu zašto se uopšte dovodi u pitanje izgradnja gasovoda".

Komentarišući da li su srpska i ruska strana bliže prodaji NIS-a, s obzirom na to da je Srbija postavila nove uslove, Dačić je odgovorio da je od predstavnika „Gaspromnjefta" koji je pregovarao sa NIS-om „čuo da tu nema nekih suštinskih, nepremostivih razlika".

Srpski ministar je takođe rekao da je tokom sastanka sa Šojguom dogovoreno da se na listu proizvoda iz sporazuma o slobodnoj trgovini uvrste nameštaj i automobili, što znači da će oni biti recipročno oslobođeni carine i biće utvrđene godišnje kvote.

Dačić je ocenio da je to „od velikog značaja za razvoj srpske privrede i privlačenje investicija iz zemalja Evropske unije i Rusije". Dačić je rekao da je takođe dogovoreno da u najskorije vreme Rusija ukine vize za srpske građane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.