Radovi na Južnom toku počinju 7. decembra na jugu Rusije

Izvor: Blic, 27.Nov.2012, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi na "Južnom toku" počinju 7. decembra na jugu Rusije

Prvi radovi na gasovodu "Južni tok" počeće 7. decembra na kompresorskoj stanici "Ruskaja" u blizini grada Anapa u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, izjavio je generalni direktor kompanije "Gasprom Transgas Krasnodar" Igor Tkačenko.

On je na sastanku s gubernatorom Kubana Aleksandrom Tkačevom rekao da će kompresorska stanica "Ruskaja" u neposrednoj blizini Crnog mora biti najveća na svetu i da će ukupan obim gasa koji će biti transportovan dostići 63 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kubnih metara godišnje, što je 10 odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.

U izgradnju "Južnog toka", koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara, prenela je agencija Itar-Tas.

Podmorska deonica gasovoda vodiće od kompresorske stanice "Beregovaja" na ruskoj obali Crnog mora do Burgasa na bugarskoj obali. Ukupna dužina podmorske deonice iznosiće oko 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

Da bi "Južni tok" mogao da bude popunjen do punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara, ruski sistem za transport gasa biće proširen izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara cevovoda i 10 kompresorskih stanica, ukupnog kapaciteta od 1.437 megavata. Taj projekat, pod nazivom "Južni koridor", biće realizovan u dve faze do decembra 2019.

Tkačenko je ukazao da "Južni tok" ima veliki značaj za Krasnodarsku oblast, ne samo kad je reč o otvaranju novih radnih mesta i jačanju budžeta, već i zato što će to značiti dodatnih pet milijardi kubnih metara gasa godišnje za jugozapadne teritorije Kubana.

"Južni tok" je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

Povezane vesti: Srbija dobija ruski gas u narednih 10 godina, ali tek kad vrati dug od 30 miliona dolara Delegacija Jedinstvene Rusije na skupštini SNS Dodik potpisao memorandum o kraku Južni tok kroz RS Dodik uskoro u Rusiji Bajatović: Jeftiniji gas za 50 dolara za Srbiju
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Radovi na "Južnom toku" počinju 7. decembra na jugu Rusije

Izvor: Studio B, 27.Nov.2012

Prvi radovi na gasovodu "Južni tok" počeće 7. decembra na kompresorskoj stanici "Ruskaja" u blizini grada Anapa u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije...Kako je  izjavio  generalni direktor kompanije "Gasprom Transgas Krasnodar" Igor Tkačenko kompresorska stanica "Ruskaja" u neposrednoj blizini...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.