Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Izgradnja jednog od najdužih gasovoda na svetu iz Rusije u Kinu gotova do kraja godine

Izvor: Vostok / RT

Izgradnja gasovoda dužine 3.000 km "Snaga Sibira" ili "Istočna ruta", koji ima za cilj isporuku ruskog gasa Kini, biće završena do kraja godine, saopštio je zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Vitalij Markelov, koji je rekao: "Do 2019. godine planiramo da završimo tehničke detalje posle testiranja".

Gasovod "Snaga Sibira" jedan je od najvećih projekata između Rusije i Kine. Analitičari kažu da bi to moglo pomoći Rusiji da postane jedan od glavnih snabdevača prirodnog gasa Kine, jer se potražnja za gasom u zemlji povećava.

Sa dužinom 3000 kilometara, gasovod je jedan od najdužih na svetu, a što je veća udaljenost nego od Moskve do Londona.

 

© gazprom.com
Prvi deo gasovoda je dužine oko 2.200 km od polja Čajandinskoe u Jakutiji do Blagoveščenska na kineskoj granici. Druga faza projekta obuhvata deo gasovoda koji je dug oko 800 km od polja Koviktinskoje u Irkutskom regionu do polja Čajandinskoe. Treća faza omogućava širenje kapaciteta za prenos gasa između polja Čajandinskoe i Blagoveščenska.

Za sporazum o gasovodu "Snaga Sibira" trebalo je više od jedne decenije. Prošlog jula, Gasprom i Kineska nacionalna korporacija potpisali su sporazum o započinjanju isporuke gasa preko ove rute.

U maju 2014. godine, dve kompanije potpisale su 30-godišnji okvirni ugovor u vrednosti od 400 milijardi dolara za  isporuku gasa od 38 milijardi kubnih metara godišnje.

Moskva i Peking planiraju izgradnju i drugog gasovoda - "Snaga Sibira 2" ili "Zapadne rute", a preko koje će se isporučivati još 30 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa.

Prema rečima šefa Gasproma, uskoro se očekuje rast potrošnje gasa u Rusiji, a koja je u 2016. godini iznosila više od 200 milijardi kubnih metara, te se očekuje da potrošnja dostigne 300 milijardi kubnih metara.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.