Profit Gasproma 10 milijardi dolara

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit Gasproma 10 milijardi dolara

Moskva -- Kompanija Gasprom je objavila da je u prva tri meseca ove godine ostvarila neto profit od 273 milijarde rubalja, odnosno 10,1 milijardu dolara.

Prihodi kompanije su porasli 48 odsto na 34 milijarde dolara

Profit ruskog giganta u sektoru gasa je porastao u prvom tromesečju za 30 odsto u odnosu na isti period lani usled rekordne zarade ostvarene zahvaljujući visokim cenama gasa i većem obimu prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Evropi.

Gasprom je u prvom tromesečju zabeležio operativne troškove od 537 milijardi rubalja (20,2 milijarde dolara) ili 34 odsto više nego u istom periodu lani, dok su prihodi istovremeno porasli 48 odsto na 903 milijarde rubalja (34 milijarde dolara), a obim isporuka gasa zapadnoj Evropi je povećan za više od trećine.

Cena Gaspromovog gasa, izražena u dolarima, porasla je istovremeno za 28 odsto na evropskom tržištu, gde ruska kompanija drži udeo od jedne četvrtine i ostvaruje najveći deo zarade.

Poskupljenje gasa na domaćem tržištu i u bivšim sovjetskim republikama poput Ukrajine tek počinje da daje rezultate pa Gasprom tamo više ne beleži gubitke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.