Počeli pregovori sa Rusima

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori sa Rusima

(FoNet)

Beograd -- Pregovori Vlade Srbije i "Gasproma" o energetskom aranžmanu sa Rusijom počeli su danas i trajaće narednih dana, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Glavni ruski pregovarač za realizaciju energetskog sporazuma Dmitrij Mališev počeo je u Beogradu razgovore sa zvaničnicima Srbije o naftno-gasnom aranžmanu, potvrđeno je za B92 u Ministarstvu energetike. Kako je za B92 rečeno u sedištu Gasproma u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskvi, pregovori se vode u okviru ranije potpisanog ugovora.

U Gaspromu nisu mogli da kažu da li će se i kada ruska strana izjašnjavati o predlogu Vlade Srbije u kojem se traži povezivanje tri dela energetskog sporazuma - prodaje NIS-a, izgradnje gasovoda i skladišta u Banatskom Dvoru.

Ni u Ministarstvu energetike Srbije nisu želeli da govore da li je predlog Vlade Srbije, upućen Moskvi pre dve nedelje, predmet razgovora koji su počeli u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da još nije stigao odgovor na zvanično pismo koje je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem uputio "Gaspromu", sa predlogom kompletnog ugovora za Naftnu industriju Srbije (NIS), skladište gasa u Banatskom Dvoru i gasovod.

On je istakao da nije bilo nikakvih pregovora sa ruskom stranom o energetskom sporazumu u poslednje dve sedmice, otkad je poslat predlog ugovora.

U zvaničnom predlogu upućenom Rusima traži se povezivanje tri dela energetskog sporazuma - prodaja NIS-a, izgradnja gasovoda i skladišta u Banatskom Dvoru.

Prema pisanju medija, u predlogu ugovora koji je srpska strana uputila, Srbija traži isplatu kaznenih penala ukoliko "Gasprom" bude kasnio s izgradnjom gasovoda "Južni tok", a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeli pregovori o energetskom aranžmenu sa Rusijom

Izvor: EMportal, 13.Nov.2008

Pregovori Vlade Srbije i predstavnika Gazproma o energetskom aranžmanu sa Rusijom počeli su danas i trajaće narednih dana, rečeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nastavak na EMportal...

Počeli pregovori sa “Gapromom”

Izvor: Capital.ba, 13.Nov.2008

BEOGRAD, Pregovori Vlade Srbije i predstavnika 'Gasproma' o energetskom aranžmanu Srbije sa Rusijom počeli su danas u Beogradu i trajaće narednih dana, potvrđeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.'Pregovori su počeli i oni će trajati narednih dana sa zvaničnicima Vlade Srbije. Sa...

Nastavak na Capital.ba...

Počeli pregovori sa „Gaspromom“

Izvor: Blic, 14.Nov.2008, 08:37

Pregovori Vlade Srbije i ruskog pregovaračkog tima „Gasproma" za NIS i gradnju „Južnog toka" počeli su juče oko podneva i trajaće narednih nekoliko dana, potvrđeno je „Blicu" u Ministarstvu energetike. Međutim, nisu mogli da nam kažu detalje o razgovorima jer, prema sporazumu...

Nastavak na Blic...

Gas pod velom tajne

Izvor: Večernje novosti, 14.Nov.2008

Započeli srpsko-ruski energetski pregovori. Dmitrij Mališev, glavni čovek pregovaračkog tima "Gasproma", već dva dana je u Beogradu. Prvi je proveo u razgovorima u Minstarstvu energetike, a drugi, prema nezvaničnim najavama, u pregovorima sa srpskim državnim timom

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.