Napali su nas, štitimo se: Naftogas traži 12 milijardi dolara od Gasproma

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napali su nas, štitimo se": Naftogas traži 12 milijardi dolara od Gasproma

Kijev/Moskva -- "Naftogas Ukrajine" uputio je Stokholmskom sudu saopštenje o potraživanjima prema "Gaspromu", u vrednosti od 12 milijardi dolara.

"Podsetiću da je 'Gasprom' napao 'Naftogas' i da se mi zbog toga štitimo. Još 18. aprila 2018. godine ’Gasprom‘ se obratio Stokholmskom sudu sa zahtevom da se započne arbitraža, a finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << efekat iznosi više od 12 milijardi dolara", saopštio je izvršni direktor te kompanije Jurij Vitrenko.

On je dodao da kompanija očekuje da će 2021. godine biti doneta odluka o novoj arbitražI, prenosi Sputnjik.

"Naftogas Ukrajine", prema njegovim rečima, planira da tokom sledeće godine naplati od "Gasproma" tri milijarde dolara duga.

Stokholmski sud je u decembru 2017. i februaru 2018. godina doneo odluke u vezi sa sporovima "Gasproma" i "Naftogasa", na osnovu ugovora o isporuci i tranzitu gasa, kojima je obavezao rusku kompaniju da isplati ukrajinskoj firmi 2,56 milijardi dolara.

"Gasprom" se na te odluke žalio u martu 2018. godine, a u maju je tražio potpuno ukidanje "tranzitne" odluke. "Gasprom" je podneo i tužbu u vezi s raskidanjem ugovora s "Naftogasom" koji važe do kraja ove godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naftogas traži 12 milijardi dolara od Gasproma

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Nov.2019

"Naftogas Ukrajine" uputio je Stokholmskom sudu saopštenje o potraživanjima prema "Gaspromu", u vrijednosti od 12 milijardi dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.