Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je iz Srbije u Monaku bio sa bosom „Gasproma“?

U Skupštini je juče povodom inicijative DSS bilo očekivano burno. „Dinkića treba izbaciti iz svake vlade“, rekao je Zoran Ostojić iz LDP, dodajući da je on bio u „obe vlade Vojislava Koštunice, sa kojim je bio u velikoj ljubavi, pa što bismo se mi sada u to mešali“.

Lider LDP i šef poslaničke grupe te stranke Čedomir Jovanović, međutim, nije želeo da komentariše zahtev DSS, ali je Glasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sugerisao da proveri „ko je bio gost ruskog fudbalskog kluba Zenit na superkupu Evrope u Monte Karlu prošle nedelje, pošto je vlasnik Zenita istovremeno i predsednik ‘Gasproma’“.

Jovanović je još nekoliko zagonetnih stvari saopštio novinarima odbijajući da direktno komentariše zahtev DSS-a za izbacivanje Dinkića iz pregovaračkog tima za NIS i gasovod.

„Biće zanimljivo dobiti odgovore povodom odnosa učesnika u toj privatizaciji i onih koji treba da daju podršku energetskom sporazumu sa strukturama ruske države, „ rekao je Jovanović. Dodao je da je „Gasprom“ angažovao kao finansijskog savetnika Meril Linč, najjaču finansijsku instituciju na svetu, a kao pravnog savetnika Freš end frirs, najjaču advokatsku kancelariju, za tu vrstu poslova, na svetu, dok, s druge strane, Vladu Srbije nije niko predstavljao, osim generalnog sekretara i njegovog pomoćnika“, zaključio je Jovanović.

Lidera Nove Srbije Velimira Ilića nije iznenadio zahtev DSS.

- „Dinkić je svuda, pitao sam otkud on u svim šemama, svim komisijama, sve je pod njegovom kontrolom i svuda njegovo ministarstvo daje saglasnost. Dinkić je štetočina, koja ruši mnoge projekte, koji vrede i Srbija trpi velike posledice zbog toga,“ naglašava Ilić.

Upitan zašto tek sada o tome govori, kada je sa ministrom Dinkićem sedeo u istoj vladi i ćutao, Ilić je napomenuo da je stalno napadao takvu pojavu, kao i da ga je sprečio da napravi Savet za infrastrukturu.

Ni Gordana Pop Lazić nije imala ništa lepše mišljenje. „ To je ono što i mi govorimo, a to je da je Dinkiću postavljen uslov iz EU- nemoguće je prodati „Jat“ ruskom partneru ili nekoj zainteresovanoj kompaniji iz Rusije. Ne treba potcenjivati Dinkića, jer njega Zapad i EU žele na mestu novog premijera, bez obzira na jačinu njegove stranke. Dakle, Zapad ovde odlučuje ko će stvoriti poslaničku većinu, a ne srpski narod, koji izlazi na izbore.“

Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS, ocenio je da je malo indikativno što DSS sada postavlja takav zahtev, a to nije činio dok su bili zajedno u vladi.

- Što se tiče gasnog sporazuma, ministar Dinkić je u toj komisiji koju je sam praktično promovisao možda pojedinac koji ima različito mišljenje u odnosu na ostale članove komisije, ali vlada je ovlašćena da formira tu komisiju i u njoj je resorni ministar Petar Škundrić. A što je najvažnije, taj gasni sporazum će biti ratifikovan u Skupštini i nakon toga će biti i realizovan, kaže Ružić.

Šefica poslaničke grupe G17 plus, Suzana Grubješić, izrazila je čuđenje što opoziciona DSS uporno insistira da se NIS proda odmah, „po netržišnoj ceni“.

„Pitamo se da li su pojedinci iz DSS-a i lično zainteresovani za ovakvu prodaju i da li su se, uz nesumnjivu odbranu Kosova i Metohije, bavili i mnogo prizemnijim stvarima“, istakla je Grubješićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.