„Južni tok“- šta su prećutalo

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Južni tok“- šta su prećutalo

07.12.2012. -

U petak, 7. decembra u Krasnodarskoj oblasti u okolini grada Anapa, na obalama Crnog mora, biće održana svečanost povodom prvog vara, tj svarivanja morkih cevi za transport gasa „Južni tok“. Očekuje se da će do 2020. godine, ovaj gasovod do Evrope dopremati 10% ukupnog neophodnog obima gasa. Temu nastavlja naš komentator Petar Iskenderov.

Učesnici projekta osim ruskog „Gasproma“ biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << takođe italijanska, nemačka i francuska kompanija. I to nije slučajno tako. Posebno je indikativno u vreme kada alternativa „Južnom toku“ gasovod Nabuko proživljava krizu.

Italija je svoj izbor, u korist „Južnog toka“ odavno napravila - rekao je za „Glas Rusije“ profesor ekonomije na univerzitetu „Roma 3“ u Rimu Pjero Bini:

- U Italiji nemamo dovoljno energetskih resursa. Mi smo na državnom nivou odustali od atomske energije, a nedovoljno je alternativnih izvora energije. Cena nafte mnogo zavisi od međunarodne nestabilnosti. U „Južnom toku“ vidimo efikasnost, pošto on predstavlja stabilni i dugoročni energetski projekat. Učešće italijanske kompanije Eni omogućava Italiji da zauzme važno mesto na međunarodnom energetskom tržištu. Prednosti za našu zemlju su očigledne.

Ipak, ne pokazuju sve zemlje učasnice podjedanku doslednost i principijalnost, kao Italija. Poslednjih godina su se pojavile teškoće sa Bugarskom, iako je još 2008.godine bio ratifikovan preliminarni bugarsko-ruski sporazum gde se govori o učešću Bugarske u projektu „Južni tok“.

SAD i određeni krugovi u EU vrše pritisak ne samo na Bugarsku, već i na Srbiju - koja je takođe ključna balkanska karika „Južnog toka“ – izjavio je Nikola Vrzić, srpski politikolog, novinar časopisa „Pečat“:

Ono što je nesporno da Južni Tok je od velikog ekonomskog i političkog značaja za Srbiju zbog toga što učvršćiva ekonomske i političke veze sa Rusijom koja se jedino pokazala iskreni saveznik i prijatelj Srbije. Ali ja, nažalost, očekujem da će u Srbiji nastaviti neke tihe opstrukcije čitavog posla. U Srbiji je negde osam godina bilo dosta antiruske propagande. Političke stranke, koje su vezane sa Zapadom, a takvih je nažalost, većina u Srbiji, i medije, koje se finansiraju sa Zapada, učinile su sve što su mogli da ne dođe do tog sporazuma. Na sreću, one nisu uspele u tome.

Kako je saopštio ovih dana komesar za energetiku EU Ginter Etinger, pitanja saradnje EU i Rusije u energetskoj oblasti,razmatraće se u okvirima Redovnog saveta partnerstva Ruisja- EU. Verovatno se radi o razradi opšteg pristupa zemalja izgradnji gasovoda „Južni tok“. U protivnom, upravo EU, a ne Rusija može da se nađe van evropskog energetskog polja.

Izvor: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.