Start Južnog toka

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Start "Južnog toka"

07.12.2012. -

U petak, na jugu Rusije, u Krasnodarskom kraju, počeće realizacija projekta za izgradnju gasovoda "Južni tok". Ovaj projekat će, pored "Severnog toka", biti još jedna garancija stabilnog snabdevanja Evrope ruskim gasom. Stručnjaci ističu da se "Južni tok", u stvari, sastoji od dva velika projekta. Prvi - izgradnja magistrale gasovoda preko Crnog mora, a drugi - stvaranje nove mreže gasovoda u južnoj i centralnoj Evropi.

Ruta "Južni tok" će ići od ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << luke Džubga do bugarske luke Varna na Crnom moru. Cevi će iz Bugarske biti postavljene na teritoriju Srbije, Mađarske, Slovenije, Italije. Pri tom, planira se izgradnja krakova ka Makedoniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj. Novi veliki projekat je od interesa za sve strane, izjavio je predsednik Unije proizvođača nafte i gasa Rusije Genadij Šmalj:

- "Južni tok " je neophodan kako bi se osigurao izvoz ruskog gasa u južni deo Evrope: Bugarsku, Rumuniju, Srbiju itd. Izgradnja gasovoda je interesantna za nas, zato što dobijamo normalan izlaz, zaobilazeći tranzitne zemlje. Kao što je poznato, za tranzit treba platiti. I ovde idemo kroz turske teritorijalne vode, a za to će biti potrebno, naravno, platiti. Ali cena je mnogo manja nego ona koju plaćamo Ukrajini.

Ukupna vrednost "Južnog toka", zajedno sa kopnenim deonicama, procenjuje se na 16 milijardi evra. Izgradnja će biti završena za 3 godine, i komercijalne isporuke Evropi bi trebale da počnu početkom 2016. godine. Pun kapacitet novog gasovoda bi trebalo da dostigne 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ali to će, prema preliminarnim planovima, biti dostignuto tek 2018- godine.

Očigledno, svi ovi podaci su naveli evropske zvaničnike da promene mišljenje o "Južnom toku". Bukvalno, samo nekoliko dana pre početka izgradnje, Evropska komisija je izvestila da ne isključuje mogućnost izrade zajedničkih pristupa EU i Rusije, koji se tiču izgradnje gasovoda "Južni tok". Najvažnije je to, da bi ovi pregovori mogli početi još pre kraja 2012. godine. Ovo je saopštio Komesar EU za energetiku Ginter Etinger. Reč je, pre svega, o mehanizmu Trećeg energetskog paketa. Uslovi ovog paketa propisuju da jedan provajder ne može koristiti više od 50% kapaciteta gasovoda. Pitanje o tome da li da se prihvati treća strana u projektu "Južni tok", trenutno razmatraju Rusija i Evropska komisija, saopštio je analitičar IFD "Kapital" Vitalij Kriukov:

- Sada su veoma složeni pregovori sa Evropskom komisijom. Naravno, ove treće strane ne učestvuju u investicijama u izgradnji gasovoda. Međutim, prema Trećem energetskom paketu, oni bi trebali da imaju pristup cevi. Glavni razgovori će se voditi o tome da li da se odobri pristup ovim trećim licima u projektu "Južni tok". Naravno, ovo umanjuje atraktivnost projekta za Rusiju, ali u svakom slučaju "Južni tok" će biti izgrađen i biti pušten u rad.

Uzgred, prema rečima Etingera, Evropa pozdravlja izgradnju novog gasovoda. Trenutno, EU je fokusirana na tri oblasti: ekološku bezbednost, poštovanje pravila unutrašnjeg tržišta EU i javne nabavke. Međutim, u Rusiji su se pojavila pitanja, primećuje šef sektora za tržište gasa Instituta za energetiku i finansije Vladimir Revenkov:

- Evropska unija, u principu, pozdravlja izgradnju " Južnog toka ". Međutim, ona nastavlja da insistira na tome da Gasprom treba da omogući cevi slobodan pristup trećim stranama. Međutim, u isto vreme se pojavljuje pitanje: kojim trećim stranama možemo dozvoliti pristup cevi? Ovo pitanje ostaje otvoreno.

Drugo pitanje, koje se tiče potrebe Evrope za gasom, već je našlo odgovor. Većina stručnjaka je ubeđena da će se, uprkos uticaju globalne krize, dugoročno, potražnja za gasom u EU povećati. I ako danas sopstvena proizvodnja pomaže u pokrivanju domaćih potreba, u budućnosti će njen udeo stalno opadati. Želja da se ugalj i nafta zamene gasom - ekološka je potreba. Ovo znači da će, u budućnosti, Evropi biti potrebne velike količine prirodnog gasa, kao i novi objekti za njegov transport.

Ana Forostenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: south-stream.info    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

„Južni tok“- šta su prećutalo

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2012

07.12.2012. -..U petak, 7. decembra u Krasnodarskoj oblasti u okolini grada Anapa, na obalama Crnog mora, biće održana svečanost povodom prvog vara, tj svarivanja morkih cevi za transport gasa „Južni tok“. Očekuje se da će do 2020. godine, ovaj gasovod do Evrope dopremati 10% ukupnog neophodnog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.