Gasprom uvećava svoj udeo u Evropi

Izvor: B92, 01.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom uvećava svoj udeo u Evropi

Moskva -- "Gasprom" će do 2020. svoj udeo u isporukama Evropi, na osnovu već potpisanih dugoročnih ugovora, povećati sa 26 na 33 odsto.

Zamenik predsednika upravnog odbora tog koncerna Aleksandar Medvedev je izjavio da će taj ruski gasni gigant godišnje izvoziti do 250 milijardi kubnih metara gasa.

Medvedev se usprotivio ukidanju dugoročnog ugovaranja isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prelasku na formiranje cena na berzanskim principima i istakao da nema dokaza da će prelaskom na slobodno tržište cene biti niže od cene koja se formira na bazi nafte.

Na prednosti slobodnog formiranja cena može se računati jedino u slučaju da ponuda gasa bude znatno veća od tražnje, dok će u protivnom prelaskom na berzansku trgovinu cena tog energenata u mnogo većoj meri zavisiti od događaja u svetu, objasnio je on.

Medvedev je podsetio da u dugoročnoj perspektivi samo Rusija, Iran i Katar mogu da podmire svetsku tražnju gasa, preneo je Itar-Tas.

Demantujući mogućnost formiranja gasnog kartela sličnog naftaškom OPEK-u, on je ukazao da se organizacija tržišta gasa kardinalno razlikuje od naftnog, zbog nemogućeg usklađivanja kvotirane proizvodnje i sistema dugoročnih ugovora.

Medvedev je najavio da "Gasprom" namerava da usaglasi cenu centralnoazijskog gasa sa proizvođačima najkasnije do kraja ove godine. Najveći potrošač ovog gasa je Ukrajina, a predsednik "Naftogasa Ukrajine" Oleg Dubin je upozorio da će, u slučaju poskupljenja gasa, porasti i tarifa za njegovo skladištenje u ukrajinskim podzemnim spremištima.

Uzbekistan, Kazahstan i Turkmenistan su u prvoj polovini marta obelodanili nameru da cenu svog gasa u 2009. godini izjednače sa srednjeevropskom.

Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler je na nedavnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio da bi 2008. godine prosečna evropska cena gasa mogla da iznosi 378 dolara, pa čak i 400 dolara za hiljadu kubnih metara.

Cene gasa za ruske potrošače će se postepeno povećavati, kako bi isporučioci gasa do 2011. godine ostvarivali jednake prihode na domaćem i stranim tržištima. Miler je, međutim, istakao da će i posle izjednačavanja cena, "cene gasa u Rusiji u svakom slučaju biti za 40 odsto niže od evropskih", jer je transport najveća stavka u evropskoj ceni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.