„Gasprom“ smatra pogrešnim govoriti o kašnjenju puštanja u rad kompresorske stanice u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2020, 11:05

„Gasprom“ smatra pogrešnim govoriti o kašnjenju puštanja u rad kompresorske stanice u Srbiji

Puštanje u rad kompresorske stanice u Srbiji, planirano kao deo razvoja sistema za transport gasa u zemlji, nije planirano 2020. godine, pa je netačno govoriti o odlaganju njenog pokretanja, rekao je novinarima zvanični predstavnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov, prenosi TASS.
„Skrećem vam pažnju na činjenicu da, prema planovima srpske strane, puštanje u rad kompresorske stanice u Srbiji nije planirano 2020. godine, stoga je pogrešno govoriti o kašnjenju njenog pokretanja“, rekao je on. Prethodno je list "Komersant", pozivajući se na izvore, izvestio o zastoju u izgradnji kompresorske stanice u Srbiji. Publikacija je zabeležila da će s tim u vezi, do proleća 2021. godine, biti pomeren rok za završetak izgradnje kraka gasovoda "Turski tok", kroz koji će gas ići dalje u Mađarsku i centralnu Evropu. Kuprijanov je primetio da je izgradnja deonica gasovoda na teritoriji evropskih zemalja u nadležnosti operatora za prenos gasa u odgovarajućim zemljama Evropske unije (EU). Sam "Turski tok" je gasovod koji prolazi dnom Crnog mora i povezuje prenosne sisteme gasa Rusije i Turske. "Nacionalni sistemi za transport gasa zemalja EU počinju od granice Turske sa Bugarskom. U skladu sa evropskim energetskim zakonodavstvom, razvoj sistema za transport gasa u EU u isključivoj je nadležnosti operatora transporta gasa i regulatora odgovarajućih zemalja", rekao je on. Propusni kapacitet srpske deonice gasovoda, dužine oko 403 km, iznosi 13,9 milijardi kubnih metara godišnje. Projekat uključuje četiri merne jedinice i kompresorsku stanicu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.