Gasprom potvrdio: Od sutra obustavljamo isporuke gasa Finskoj

Izvor: B92, 20.Maj.2022, 21:30

Gasprom potvrdio: Od sutra obustavljamo isporuke gasa Finskoj

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prekinuti isporuku gasa Finskoj.

Ovu vest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdevanju između dve zemlje, piše Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu; Ruska teritorija između Litvanije i Poljske. Podsetimo, Gasum je odbio da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, kao što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja. "Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdevanju“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen. "Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdevamo gasom sve naše kupce u narednim mesecima“, rekao je on. Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.