Gasprom očekuje 40 odsto manji prihod

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom" očekuje 40 odsto manji prihod

Ruska kompanija "Gasprom" očekuje 40 odsto niži prihod nego u 2008. godini. Kriza je unazadila kompaniju i potrebno je određeno vreme kako bi se dostigli prošlogodišnji rekordni rezultati, ocenjuje direktor kompanije Aleksandar Medvedev.

Gasni gigant "Gasprom" očekuje da će ove godine ostvariti 40 odsto niži prihod nego prošle godine, zbog pada tražnje i cena, ali ne namerava da zbog toga menja politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cena i usklađuje je sa privremenim promenama na tržištu, izjavio je predsednik uprave ruskog holdinga Aleksandar Medvedev.

Najveći proizvođač gasa u svetu, koji drži monopol na izvoz ovog energenta iz Rusije, prošle godine je ostvario rekordan prihod od oko 65 milijardi dolara.

"Kriza je unazadila kompaniju i potrebno je određeno vreme kako bi se dostigli rekordni prošlogodišnji rezultati", rekao je Medvedev.

"Pad cena je morao da se odrazi na prihod, a uz sve prisutne probleme u ovoj godini ostvarićemo priliv od oko 40 milijardi dolara, što je više nego 2006. i 2005. godine", rekao je Medvedev.

Predsednik ruske kompanije je dodao da je to dosta uzdržana prognoza, imajući u vidu da "Gasprom" zapaža rast tražnje gasa, počev od aprila, preneo je Rojters.

Evropa smanjila uvoz gasa

Prema rečima Medvedeva, evropske zemlje su vidno smanjile neto uvoz gasa u vreme najoštrije krize, u četvrtom tromesečju prošle i prvom kvartalu ove godine. Evropa je smanjila uvoz za skoro 20 odsto ili 30,4 milijardi kubnih metara.

"Gasprom" će zbog toga u prvom ovogodišnjem polugođu izvesti 59,5 milijardi kubnih metara gasa ili 74 odsto ranije planirane količine.

U celini, "Gasprom" računa da 2009. godine u zemlje osim Zajednice Nezavisnih Država izveze 142,1 milijardu kubnih metara gasa, što je za 10,5 odsto manje od 158,8 milijardi kubika lanjskog izvoza, rekao je Medvedev.

Predsednik ruske kompanije veruje da će uspeti da ove godine poveća proizvodnju, koja je u prvih pet meseci opala za 20 odsto.

Prosečna izvozna cena ruskog gasa premašiće 280 dolara za hiljadu kubnih metara u 2009. godini, što je znatno niže u poređenju sa prosečnom cenom od 407 dolara u 2008. godini i rekordnih 500 dolara koje je koncern naplaćivao u četvrtom kvartalu prošle godine.

Bez promene politike cena 

Medvedev je priznao da su cene "Gasproma", koje se formiraju jednom u šest meseci u zavisnosti od cene nafte, bile više u odnosu na konkurente krajem prošle i početkom ove godine, ali je odbacio optužbe nekih eksperata da je holding u vreme krize vodio nefleksibilnu politiku cena.

"Sa takvim zaključkom se ni ja ni moje kolege kategorično ne slažemo", rekao je Medvedev.

Situacija sa izvozom početkom ove godine ne može se razmatrati odvojeno od rekordnih rezultata prošle godine, kada je "Gasprom" izvezao u Evropu 5,5 odsto više gasa, bez obzira na to što je, prema podacima Evrostata, tražnja porasla za samo 2,7 procenata.

"Kupci koji su ove godine smanjili kupovinu povećali su potrošnju gasa iz podzemnih skladišta, koja su punili ranije kupljenim ruskim gasom", rekao je Medvedev.

"Mi nećemo menjati formulu za određivanje cene, jer ona obezbeđuje optimalno poslovanje, kako pri rastu tako i pri padu konjunkture", zaključio je Medvedev.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.