Gasprom blizu dogovora sa Ukrajinom, večeras moguć nastavak isporuke gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom blizu dogovora sa Ukrajinom, večeras moguć nastavak isporuke gasa

BEOGRAD - Ruski ''Gasprom'' mogao bi večeras da postigne dogovor sa zvaničnim Kijevom i da između 18.00 i 20.00 časova ponovo počne da isporučuje ugovorene količine gasa ka Evropi, saznaje Radio-televizija Srbije u izvorima bliskim ruskoj državnoj kompaniji.

Najava sporazuma usledila je nakon što su ruski i ukrajinski zvaničnici, uprkos međusobnim optužbama, pokazali spremnost da počnu proces rešavanja problema, koji je veliki deo Evrope uvukao u ozbiljnu energetsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krizu.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko predložio je ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu obnavljanje pregovora o tranzitu ruskog gasa u Evropu u obimu koji je bio 31. decembra prošle godine.

Rusija je, reagujući na predlog Kijeva da se obnove rusko-ukrajinski gasni pregovori, zatražila da Ukrajina bez odlaganja prestane sa nezakonitim oduzimanjem ruskog gasa namenjenog evropskim kupcima.

Među zemljama kojima je zbog spora Rusije i Ukrajine takođe prekinut dovod gasa je i Srbija, čija će Vlada danas u 17.30 časova održati vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o energetskoj situaciji u zemlji. Posle sednice, oko 18.00 časova, premijer Srbije Mirko Cvetković održaće konferenciju za novinare u sedištu Vlade.

Vlada Srbije juče je usvojila mere radi zaštite energetskog sistema u okviru kojih je naložena zamena gasa ostalim energentima kod svih potrošača koji imaju mogućnost zamene.

Naftna inudustrija Srbije obezbedila je dovoljne količine mazuta, koji je trebalo da zameni gas u gradskim toplanama, rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Dušan Mrakić.

Mere Vlade predviđaju i mogućnost da usled nastupanja opšte nestašice prirodnog gasa i zbog povećane potrošnje struje, ''Elektroprivreda Srbije'', ukoliko bude potrebno, uveze neophodne količine električne energije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da državne vlasti čine sve kako bi, iako postoji prekid u isporuci gasa iz inostranstva, građanima bilo obezbeđeno grejanje.

Tadić je rekao da bi već tokom današnjeg dana mere koje se preduzimaju mogle uroditi plodom.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.