Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom bez potpisa Kijeva: Odlaže se početak rada posmatrača za gas

MOSKVA - Početak rada posmatrača, koji treba da obezbede da ruski gas nesmetano prolazi preko Ukrajine ka Evropi, odložen je pošto Rusija nije dobila verziju sporazuma koji je potpisao Kijev, saopštila je danas ruska gasna kompanija Gasprom.

"Mi nismo primili putem zvaničnih kanala sporazum o nadgledanju (tranzita gasa) koji su potpisale sve strane, čime se odlaže naš rad", rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov govoreći na ruskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << televiziji NTV.

Protokol o međunarodnim posmatračima potpisali su juče u Moskvi Rusija i EU, a noćas je to učinila Ukrajina. Gasprom je, međutim, danas saopstio da još nije dobio kopiju protokola sa ukrajinskim potpisom.

Taj ugovor je uslov koji je Moskva postavila da bi se obnovile isporuke gasa prema Evropi koje su potpuno prekinute 6. januara.

Rusija je najavila da će gas krenuti ka Evropi čim strani posmatrači zauzmu predviđena mesta za kontrolu.

Kako navodi agencija Rojters, ako bi se danas rasporedili posmatrači i gas ponovo potekao malo je verovatno da bi on mogao da stigne do Evrope pre utorka.

Agencija podvlači da je potrebno dodatnih 36 sati pre nego što energent stigne do Evrope zbog vremena neophodnog da se postigne pritisak u mreži gasovoda.

Bi-bi-si je ranije javio, pozivajući se na izvore u EU, da će se posmatrači naći na ključnim gasnim objektima "u narednih nekoliko sati".

Prisustvo posmatrača treba da uveri Rusiju da sav gas koji šalje preko Ukrajine stiže do potrošača u Evropi. Moskva je ranije optužila Kijev da uzima gas koji je namenjen Evropi, što je Kijev demantovao.

Evropa dobija 80 odsto gasa koji joj stiže iz Rusije preko Ukrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.