Dinkić: Procena NIS-a u septembru

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Procena NIS-a u septembru

Beograd -- Dinar je dostigao najveću vrednost prema evru u poslednje četiri godine. Zvanični srednji kurs NBS je 76,7065 dinara za evro.

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić tvrdi da će dinar ostati stabilan i da kurs formira tržište, isto kao u Pragu, Varšavi, Budimpešti ili Istanbulu. Ekonomista Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović rekao je za B92 da je jačanje domaće valute često u zemljama u tranziciji, a kao primer je naveo Češku, u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kruna danas vredi više nego 1991. godine.

"Naš problem je u tome što je uporedo inflacija vrlo visoka, i to nas može brinuti. Međutim, dok imamo ovakvu situaciju da je monetarna politika konačno zategnuta i restriktivna, nema bojazni od lošeg političkog razvoja, koja nam je visila nad glavom proteklih meseci, i dok kapital uredno stiže u Srbiju, izvesno je da nećemo imati problema sa održavanjem relativno jakog dinara, uz sve dobre i loše posledice deviznog kursa", kaže Stevanović.

On je dodao da, kada dinar jača, najviše gube izvoznici.

U 2004. godini evro je krajem oktobra vredeo 76,25 dinara, a nakon toga je njegova vrednost stalno bila viša u odnosu na dinar.

Najvišu vrednost od početka godine evro je zabeležio 12. maja, dan nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, kada je vredeo 83,87 dinara.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.