Demonstranti u Lugansku ojačavaju barikade, Kijev preti silom

Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti u Lugansku ojačavaju barikade, Kijev preti silom

LUGANSK– Proruski demonstranti ojačavaju danas barikade i pripremaju molotovljeve koktele u lokalnom sedištu ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) koje su zauzeli u u Lugansku na istoku Ukrajine, pošto je Vlada u Kijevu zapretila da bi mogla da upotrebi silu za uspostavljanje reda.

Proruski demonstranti traže samostalnost od Kijeva i prisajedinjenje Rusiji.

Aktivisti, mnogi sa fantomkama i maskama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grade barikade koristeći gume, drvene sanduke i vreće sa peskom, pripremaju molotovljeve koktele, a nekoliko njih drže automatske puške.

Portparol demonstranata koji su zauzeli SBU ranije je rekao da je više od 50 ljudi napustilo zgradu tokom noći i da su u toku razgovori o rešavanju krize, prenela je agencija Rojters.

Agencije su javile da je 56 talaca napustilo rano jutros zgradu posle pregovora demonstranata i zvaničnika, ali je portparolka lokalne policije rekla da su ti, prvi, izveštaji o taocima netačni.

„Oni koji su otišli nisu bili spremni da ostanu i da se bore”, rekao je portparol demonstranata koji se predstavio kao Vasilij i dodao da će se „njegovi vojnici” boriti dok referendum o nezavisnosti ne bude održan.

Portparolka gradske policije Tatjana Popukaj rekla je da se razgovori sa demonstrantima nastavljaju i izrazila nadu u mirno rešavanje situacije, jer „nikome nisu potrebne krv i smrt „.

I ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov tvrdi da će rešenje za krizu biti pronađeno u roku od narednih 48 sati.

„Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rešenje, a manjina koji želi sukobe dobiće čvrst odgovor ukrajinskih vlasti”, upozorio je Avakov.

Sedište SBU u Lugansku je jedna od nekoliko vladinih zgrada na istoku Ukrajine koje su zauzeli demonstranti koji zahtevaju održavanje regionalnog referenduma o nezavisnosti, poput onog održanog na Krimu prošlog meseca.

Demonstranti u Donjecku, na jugu, i dalje imaju kontrolu nad zgradom regionalne vlasti, dok su vlasti u Harkovu okončale okupaciju vladinih zgrada, navodi Rojters.

------------------------------

Ukrajina obustavila preuzimanje ruskog gasa

KIJEV – Ukrajina je obustavila preuzimanje ruskog gasa, rekao je ukrajinski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan pred sednicu vlade.

„Danas ne preuzimam gas. Imamo još vremena da realizujemo odgovarajuće preuzimanje”, prenosi reči Prodana ukrajinska agencija Unian.

On je to objasnio time što ukrajinska strana nije zadovoljna nivoom cena za gas, koji je odredio Gasprom od 1. aprila.

Prodan je dodao da će Ukrajina voditi pregovore s ruskom stranom o vraćanju stare cene gasa, od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara koja je bila u prvom tromesečju ove godine.

----------------------------------------------

MUP Rusije: SAD i Ukrajina nemaju razloga za brigu

SAD i Ukrajina nemaju razloga za brigu, jer je Rusija više puta izjavila da na svojoj teritoriji neće vršiti nikakve neuobičajene ili neplanirane vojne akcije u blizini granica sa Ukrajinom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije.

U saopštenju se kaže da je to „ubedljivo potvrdila i martovska međunarodna inspekcija izvršena u skladu sa Bečkim sporazumom, kao i posmatrački letovi u okviru Sporazuma o otvorenom nebu”.

Svi pokušaji da se Rusija okrivi za nagomilavanje vojske su neosnovani, naveo je ruski MUP, povodom sastanka Stalnog saveta OEBS-a 7. aprila u Beču, kome Rusija nije prisustvovala, a na kome je istaknuta zabrinutost Kijeva i Vašingtona u vezi aktivnosti ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

Iz ruskog MUP-a pozivaju „SAD i druge zemlje da prekinu da koriste sastanke OEBS-a za podizanje tenzija oko Ukrajine i da započnu sa konstruktivnim naporima usmerenim na saradnju u razrešavanju produžene krize u Ukrajini, normalizaciju stanja i na sprovođenje širokih ustavnih reformi radi formiranja stabilnog demokratskog državnog uređenja, koje će voditi računa o zakonitim interesima stanovnika svih regiona u zemlji”.

Tanjug

objavljeno: 09.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.