Biće dovoljno gasa za zimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2018, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće dovoljno gasa za zimu

Srbija je, u pogledu snabdevenosti gasom energetski stabilna i u slučaju vanrednih okolnosti podzemno skladište u Banatskom Dvoru spremno je da obezbedi gas u dužem periodu, ocenio je ovih dana izvršni direktor "Srbijagasa" Milan Zdravković. On je na konferenciji posvećenoj liberalizaciji tržišta energenata Zapadnog Balkana izjavio i da će gasna konekcija sa Rumunijom biti završena 2020. godine, a povezivanje sa Bugarskom u maju 2022. godine.

"Oba projekta su u fazi pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što podrazumeva izradu projektno tehničke dokumentacije i osiguravanje uslova za gradnju", kaže Zdravković i dodaje da kada je reč o interkonekciji sa Rumunijom u fazi završetka izrada prostornog plana posebne namene za gasovod od granice sa tom zemljom kod mesta Mokrin do priključenja sa podzemnim skladištem Banatski Dvor.

"Kada govorimo o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom na teritoriji Srbije se radi na izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad, a započete su aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta u tu svrhu", kaže Zdravković i dodaje da se projekat.

On je istakao da se projekat gasne interkonekcije Srbije i Bugarske realizuje u saradnji sa Evropskom komisijom, te su značajna finansijska sredstva neophodna za izgradnju gasovoda obezbeđena kroz tzv. IPARD 2017 programski osnov.

Zdravković dodaje da Srbija ima mogućnosti da finansira gasovod sa Rumunijom u dužini od 10 kilometara, te da njegova izgradnja neće biti problem.

Kada je reč o ideji da se izgradi drugo podzemno skladište gasa on ističe da se od toga nije odustalo, te da je u pitanju segment tzv. strategije razvojne energetike Republike Srbije.

On je istakao da će ta ideja biti realizovana kada se privede kraju nadgradnja skladišta Banatski Dvor.

"Sledeći korak bi bio izgradnja novog skladišta u Banatskom Itebeju, koji je trenutno u eksploataciji, a tek nakon prestanka eksploatacije postoji osnov da postane skladište", objašnjava Zdravković.

"Srbijagas" je obezbedio dovoljne količine gasa za Srbiju od "Gasproma", a i u podzemnom skladištu Banatski dvor već se nalazi 450 miliona kubika, što je dovoljno da se pokriju domaće potrebe, izjavio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

"Gasa će tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuka iz Rusije preko Ukrajine, o čemu se priča, a što za sada ne očekujemo", rekao je Bajatović za Politiku.

On je naveo da Srbija po svim parametrima od "Gasproma" kupuje najjeftiniji gas, s tim što se cena posle preuzimanja na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita.

"Gasprom" nam ne naplaćuje kazne za naručeni, a nepreuzeti gas, što je velika stavka za "Srbijagas", ali je cena prolaza kroz Mađarsku i dalje višestruko veća nego za druge zemlje koje koriste isti pravac, rekao je Bajatović.

Danas i sutra u Sank Peterburgu će se razmatrati dve opcije proširenja skladišta gasa Banatski dvor - na 750 miliona ili milijardu kubika, što bi Srbiji obezbedilo visoku energetsku stabilnost, kazao je direktor "Srbijagasa".

Prema njegovim rečima, stepen naplate je dosta dobar, ide i do 92 odsto.

Na pitanje treba li građani da očekuju poskupljenje gasa tokom zime, Bajatović odgovara da cenu gasa za sada neće dirati, iako se nije menjala tri godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez brige - biće gasa za celu zimu

Izvor: Mondo, 23.Okt.2018

Srbijagas je obezbedio dovoljne količine gasa za Srbiju od Gasproma, a i u podzemnom skladištu Banatski Dvor već se nalazi 450 miliona kubika, što je dovoljno da se pokriju domaće potrebe...Foto: Mondo/Goran Sivački.."Gasa će tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuka iz Rusije preko...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.