Bajatović: Gas neće poskupeti u 2016. godini

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Gas neće poskupeti u 2016. godini

Gas u Srbiji u 2016. godini neće poskupeti, a prema međunarodnim procenama, ni u naredne tri godine ne bi trebalo da dođe do promene cene, izjavio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, dodavši i da “Srbijagas” nema nikakvih dugova prema ruskom "Gaspromu".
Bajatović je novinarima u Banatskom dvoru kazao da je trenutna prosečna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cena gasa na ukrajinsko-mađarskoj granici, odakle Srbija preuzima taj energent, 170 dolara.

"Gas neće poskupeti, ali ni značajno pojeftiniti. Ako ne bude velikih oscilacija kursa dolara, a to se ne očekuje, neće biti ni promene cene gasa", kazao je Bajatović.
On je dodao da se ni u prvoj polovini 2017. godine ne očekuju velike oscilacije cene gasa i da prema procenama Svetske banke i međunarodnih kompanija, u naredne tri godine ne bi trebalo da dođe do promene cene.
Direktor "Srbijagasa" je naveo da ta kompanija nema nikakvih dugova prema ruskom Gaspromu i da se i ono što je reprogramirano redovno prati.
Bajatović je rekao da će Srbija u narednom periodu biti uredno snabdevena gasom, naglasivši da postoji strateško partnerstvo izmedju "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", kao i da Rusi u svakom momentu garantuju isporuku tog energenta Srbiji.
"Nismo ugroženi ni sa količinama, ni ugovorno, ni finansijski", istakao je Bajatović.
Prema njegovim rečima, Srbija nikada nije plaćala penale za nepovučene količine gasa, dok veće količine tog energenta uvek povlači po istim cenama koje su predviđene ugovorom, što su uslovi kakve nema niko u Evropi.
Direktor "Srbijagasa" je dodao i da ne postoji nijedan razlog za suspenziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom kada je u pitanju gas i da je Srbija uvek imala sa ruske strane fleksibilne isporuke gasa.
Bajatović je rekao da je restrukturiranje kompanije počelo, te da će uskoro biti sprovedeno i organizaciono restrukturiranje, u smislu podele na preduzeća "Transportgas Srbija" i "Distribucijagas Srbija", uz matičnu kompaniju "Srbijagas".
Radni sastanci oko izgradnje druge faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, sa ciljanim kapacitetom od milijardu kubnih metara gasa, su u toku, a investicije u to proširenje se, kako kaže Bajatović, procenjuju na oko 70 miliona evra, bez gasovoda.
"Kada posedujete skladište u svom dvorištu, velike su uštede jer se onda pojeftinjuju mnogi troškovi, a ujedno mogu da se i lako peglaju pikovi potrošnje na domaćem tržištu", istakao je direktor "Srbijagasa".
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.