Austrija udvostručila uvoz ruskog gasa

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2023, 17:21

Austrija udvostručila uvoz ruskog gasa

Austrijski energetski konglomerat OMV kupovao je u proseku 5,4 teravat-sata – ili preko 55 miliona kubnih metara – ruskog prirodnog gasa na mesečnom nivou u poslednjem kvartalu, navodi se u saopštenju kompanije od utorka.
Iznos je više nego duplo veći u poređenju sa prošlogodišnjim uvozom u istom periodu za OMV-ovo ukupno snabdevanje Austriji i Nemačkoj. Kupovina je deo dugoročnog ugovora kompanije sa ruskim Gaspromom, saopštio je OMV. „Neizvesnost u pogledu budućih obima isporuke ostaje i može dovesti do daljih značajnih gubitaka, posebno u slučaju da stvarne isporuke značajno odstupaju od nominovanih obima“, navodi se u saopštenju. Prema izveštaju, u trećem kvartalu 2022. OMV je uvozio ukupno 2,5 teravat sati (TWh) gasa – što je više od 25 miliona kubnih metara (mcm) – mesečno od Gasproma za snabdevanje Austrije i Nemačke. U narednom kvartalu snabdevanje je neznatno poraslo, na 2,8 TWh (do 29 miliona mcm), pri čemu je ceo obim prešao u Austriju. OMV je u prvom kvartalu ove godine od Gasproma kupovao u proseku 4,8 TWh(49,6 miliona mcm) gasa za snabdevanje Austrije, dok je u drugom kvartalu obim iznosio 4,9 TVh. OMV pokriva oko 30% potreba za gasom u Austriji. Prošle godine, kompanija je među prvima pristala da plaća ruski gas u rubljama prema novom mehanizmu poravnanja koji je Moskva uvela i koji je obavezan za „neprijateljske zemlje“ koje su uvele sankcije Rusiji. Izvršni direktor OMV-a Alfred Stern izjavio je tada da je napuštanje ruskog gasa nemoguće za Austriju i da bi imalo strašne posledice po njenu ekonomiju i energetsku bezbednost. Stern je nedavno izjavio za Fajnenšel tajms da će se OMV pridržavati svog dugoročnog ugovora sa Gaspromom i da ne planira da napusti sporazum u skorije vreme. Ugovor sa Gaspromom potpisan je 2018. godine i traje do 2040. godine. „Sve dok Gasprom bude snabdevao… mi ćemo nastaviti da uzimamo ove količine od Gasproma“, izjavio je generalni direktor. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.