Akcije NIS-a vrede više nego što to pokazuje Berza

Izvor: Blic, 06.Maj.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije NIS-a vrede više nego što to pokazuje Berza

Cena akcija Naftne industrije Srbije na Beogradskoj berzi ne odražava vrednost ove kompanije jer je domaća berza mala i nema ozbiljne strane investitore. Prava vrednost deonica je veća - rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Trenutna cena deonica NIS-a je 514 dinara.

Kravčenko je istakao da bi se prava vrednost deonica utvrdila na stranim berzama, ali za tako nešto je potrebna odluka akcionara NIS-a, Gasprom njefta i države Srbije. Jedino akcionari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako je on istakao, mogu da odluče o tome i njih treba pitati da li će se to desiti.

- Cena akcija je osetno veća od iznosa na Berzi, s obzirom na sve što je urađeno posle privatizacije, i na rezultate ostvarene u protekloj godini, kada je zabeležena dobit od 16,5 milijardi dinara - naveo je Kravčenko.

Ako akcije NIS-a ne budu listirane na inostranim berzama onda njihova vrednost može da se odredi posredno na osnovu finansijskih pokazatelja poslovanja drugih naftnih kompanija. On je kao primer naveo hrvatsku kompaniju INA.

- Cena deonica se može utvrditi i na osnovu finansijskog pokazatelja poslovanja kao što je EBITDA (profit pre oduzimanja kamate, poreza na dobit i amortizacije, prim. aut). Tako NIS ima dva puta niži EBITDA i šest puta jeftinije akcije. Razlika u ceni deonica ne može biti ovolika - objasnio je Kravčenko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.