Tenkovi u Zaviji

Izvor: RTS, 08.Mar.2011, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenkovi u Zaviji

Obračun pobunjenika i snaga lojalnih libijskom vođi Moameru el Gadafiju u gradu Zaviji, nadomak Tripolija. Gadafi, navodno, ponudio pobunjenicima silazak s vlasti, uz određene garancije, javila Al Džazira.

Snage lojalne libijskom vođi Moameru el Gadafiju napadaju sa kopna i iz vazduha grad Zaviju, koji se nalazi na oko 50 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od prestonice Tripolija. Centar grada i dalje je pod kontrolom pobunjenika, javlja Rojters.

Prema rečima očevidaca na koje se poziva agencija, Gadafijeve trupe koriste tenkove, a čuju se i sporadični naleti aviona i jake detonacije.

Posle serije akcija libijske avijacije po položajima koje drže pobunjenici, NATO doneo odluku o pokretanju celodnevne operacije nadgledanja vazdušnog prostora te države.

Slanje "avaksa" u izviđanje terena usledilo je nakon prilično burnih rasprava u Briselu između pristalica i protivnika uvođenja zone zabranjenih letova, što su od Amerike prethodnih dana tražili pobunjenici, suočeni sa ozbiljnim akcijama Gadafijevih snaga.

Analitičari smatraju da bi gubitkom avijacije Gadafi došao na korak od gubitka vlasti, ali će ozbiljna rasprava o prizemljenju libijske avijacije uslediti tek u utorak, pošto diplomatama u Savetu bezbednosti UN bude predat zapadni nacrt rezolucije o Libiji.

Taj predlog, kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije objasnile zapadne diplomate na Ist Riveru, uključivaće i zabranu letova Gadafijevih vazdušnih snaga, ali samo ukoliko budu zabeležene ozbiljne povrede ljudskih prava.

Bilo kakvoj vojnoj intervenciji protiv Libije protive se Kina i Rusija, koje tradicionalno ustaju protiv bilo kakvih agresivnih poteza pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Gadafi nudi povlačenje s vlasti?

Televizija Al Džazira javila je da je libijski lider Moamer el Gadafi predložio pobunjenicima da održe sednicu nacionalnog parlamenta, kako bi pripremili put za njegov odlazak s vlasti uz određene garancije, ali da su pobunjenici odbacili takvu ponudu.

Televizija je citirala izvore za vest o Gadafijevom predlogu, koju je objavila kao hitnu tokom emitovanja programa, preneo je sinoć Rojters. Drugi detalji nisu saopšteni.

Gadafi je taj predlog izneo privremenom savetu koji su pobunjenici formirali u Bengaziju koji je pod njihovom kontrolom.

Navodno, privremeni savet odbacio je Gadafijevu ponudu, jer bi, kako kažu, ona bila častan izlaz za čoveka koji proliva libijsku krv, prenosi Al Džazira.

Katarska televizija navela je da je libijski predsednik zahtevao bezbednost za sebe i svoju porodicu i obećanje da im neće biti suđeno.

Libijska državna televizija je, međutim, saopštila da navodi Al Džazire nisu istiniti.

U međuvremenu, cena sirove "brent" nafte pala je ispod 115 dolara za barel, čim je objavljena vest o Gadafijevoj navodnoj nameri da siđe s vlasti, javio je Rojters.

Ofanziva Gadafijevih snaga

U opštem haosu koji vlada u Libiji, praktično je nemoguće prebrojati žrtve, ali umerene procene rezultata sukoba Gadafijevih snaga i pobunjenika navode na zaključak da je do sada ubijeno oko 2.000 ljudi. Istovremeno, oko 200.000 ljudi pobeglo je iz te države.

Kako se u ovom trenutku čini, Zapad nema nameru da se upusti u vojnu intervenciju, ali ni ideju kako da prekine sukobe pre nego što prerastu u sveopšti građanski rat i Libiju pretvore u novu, gigantsku verziju Somalije.

Gadafijeve snage su, u međuvremenu, nastavile ofanzivu ka uporištima pobunjenika, Misrati i naftnim terminalima u Ras Lanufu, dok se pobunjenici nadaju uspesima protiv ozbiljno ukopanih vladinih snaga u Sirti.

Borbe se vode i na još nekoliko mesta, pri čemu pobunjenicima sve veći problem predstavlja činjenica da velika većina boraca nema nikakvu borbenu obuku. Osim, naravno, bivših vojnika i policajaca koji su prešli na stranu pobunjenika.

Istovremeno, Gadafijeve snage su prilično ubedljivim nastupom vratile kontrolu nad Az Avijahom, gradićem nedaleko od Tripolija, koji su nekoliko dana kontrolisali pobunjenici, ali su nestali iz tog mesta, posle akcije Gadafijeve artiljerije i tenkova.

 
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.