Tajni rat protiv Gadafija

Izvor: RTS, 31.Mar.2011, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni rat protiv Gadafija

CIA i britanski MI6 pre nekoliko nedelja poslali operativce u Libiju kako bi se domogli podataka o kretanju vladinih trupa i uspostavili kontakte sa pobunjenicima čije su se snage, posle kratke ofanzive, vratile na početne položaje. Očekuje se bitka za Adždabiju, ali i dugi rat, jer obe strane polako ostaju bez municije.

Uprkos tvrdnjama administracije Baraka Obame da američke snage neće kročiti na tlo Libije, izvestan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj Amerikanaca je već nedeljama u toj zemlji, jer je predsednik SAD poslao specijalce Centralne obaveštajne agencije u tajnu misiju prikupljanja podataka o vladinim snagama.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da će napuštanje Gadafija od strane najbližih saradnika pre dovesti do njegovog odlaska sa vlasti nego vojna akcija Zapada, komentarišući vest da je libijski ministar spoljnih poslova navodno napustio Gadafija.

"Ti ljudi već shvataju ili će shvatiti veoma brzo da je režim međunarodno izolovan i da Gadafi ne može učestvovati u nacionalnom pomirenju", istakao je Fratini.

Vlada u Tripoliju demantuje da je libijski ministar Musa Kusa napustio Gadafija, navodeći da se on nalazi u diplomatskoj misiji u Velikoj Britaniji.

Informaciju o Obaminom tajnom ratu prva je objavila televizijska mreža Ej-Bi-Si, navodeći da je grupa agenata CIA deo šire, tajne, akcije zapada usmerene protiv Gadafijevih snaga. Osim Amerikanaca, za sada je izvesno da se u Libiji nalazi i nekoliko desetina agenata britanskog MI6.

Uloga Amerikanaca opisana je kao prikupljanje podataka o vladinim snagama o kojima Vašington, navodno, zna jako malo, jer su američki špijuni proteklih godina bili zaokupljeni važnijim problemima, kao i uspostavljanje kontakata sa pobunjenicima.

Britanski mediji su, međutim, u potpunosti otkrili čime se u Libiji bave njihovi agenti: MI6 navodi napade borbenih aviona na Gadafijeve oklopne jedinice, artiljeriju i rampe za lansiranje projektila.

Kontakti sa pobunjenicima su, suštinski, deo potrebe da se dokuči identitet osoba koje stoje iza čitave pobune, ali i njihove spoljne veze, pre svega, jer se neki od vođa ustanka povezuju sa Hezbolahom u Libanu, ili čak sa samom Al Kaidom Osame bin Ladena.

Suočeni sa lavinom optužbi, Amerikanci i Britanci su u poslednja 24 časa gotovo u potpunosti obustavili vazdušne napade na istočnom frontu, pa su pobunjenici bili prinuđeni na beg od bezmalo 200 kilometara.

Ta pauza u bombardovanju, koju neki pripisuju i peščanoj oluji, bila je, čini se, najveći saveznik Gadafijevim trupama koje su na prilazima Sirti prosto pregazile ustanike i naterale ih na besomučno povlačenje.

Pobunjenici su za nešto više od 24 časa prešli put od pobedničke euforije do paničnog bega pred salvama Gadafijeve artiljerije i tenkova koji su u sredu uveče, još jednom, došli na prilaze Adždabiji.

Suštinski, najveći vojni problem pobunjenika predstavlja činjenica da u svojim redovima imaju oko 1.000 ozbiljnih boraca i masu naoružanih dojučerašnjih demonstranata, slabo imunih na strah koji proizvode dolazeće rakete "grad" ili topovske granate.

Osim toga, obe strane suočene su sa ozbiljnim manjkom municije. Gadafi, zbog činjenice da su mu linije snabdevanja rastegnute duž 500 kilometara obale, nad kojom patroliraju koalicioni avioni i pobunjenici, jer su dobar deo zaliha koje su prethodno pokupili iz napuštenih skladišta, uludo ispucali šenlučeći zbog početka bombardovanja i lakih pobeda prethodnih dana.

Amerikanci i Britanci su, upravo zbog toga, nagovestili da bi mogli da naoružaju pobunjenike, čime je otvorena prilično burna diskusija da li je takav potez u skladu sa rezolucijom 1973, na čijem su usvajanju insistirale upravo ove dve države, i Francuska.

Slanje kopnenih snaga moglo bi se pokazati neophodnim, pošto su Gadafijeve snage, suočene sa vazdušnim udarima, brzo naučile lekciju, pa su tenkove mahom zamenili novim improvizovanim oružjima, montirajući topove i raketne bacače na kamione.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tajni rat protiv Gadafija

Izvor: TvojPortal.com, 31.Mar.2011

 . (dnevnik.rs) TRIPOLI: Uprkos tvrdnjama administracije Baraka Obame da američke snage neće kročiti na tlo Libije, izvestan broj Amerikanaca je već nedeljama u toj zemlji, jer je predsednik SAD poslao specijalce. .  . . Centralne obaveštajne agencije u tajnu misiju prikupljanja podataka...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.