Švajcarska blokira novac diktatora

Izvor: Blic, 08.Mar.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska blokira novac diktatora

Novi švajcarski zakon, kojim se reguliše povratak novca državama u kojima su vladale diktature, neće biti primenjen u slučaju Tunisa i Egipta, jer one nisu klasifikovane kao "države u raspadu", preneo je danas Dojče vele.

Egipat je u međuvremenu zatražio pravnu pomoć od Švajcarske i zahtev se trenutno razmatra. U slučaju Libije, Švajcarska je sama stupila u akciju, blokirala je novac kao bi sprečila da ga Gadafi podigne.

U svakom slučaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila to država u raspadu, ili ne, jedan švajcarski sudija odlučuje ko će na kraju dobiti novac - bivši diktator ili država. Ako padne odluka da to bude država, to ne znači da se bogatstvo direktno sliva u državne kase: većinom se novac investira u projekte za pomoć u razvoju.

Međutim to ne funkcioniše baš dobro: milioni bivšeg diktatora Filipina Markosa, uloženi su u agrarnu reformu - 10 odsto novca je nestalo, ne zna se gde. Isto tako ,ako ne i gore, je bilo i u slučaju sa novcem bivšeg diktatora Nigerije Abašoma.

Podsećajući da je novi zakon stupio na snagu u Švajcarskoj 1. februara, nemački radio dodaje da izgleda "kao da su Švajcarci imali šesto čulo - jedna za drugom diktature padaju".

Zakon je dobio ime po diktatoru sa Haitija Žan Klodu Divalijeu. Haiti još od 1986. pokušava da se domogne novca koji je Divalije deponovao u Švajcarskoj. Međutim, zemlja u građanskom ratu i haosu nije bila u stanju da bivšeg vlastodršca izvede pred sud – a Švajcarska je insistirala na suđenju.

Upravo time se bavi takozvani leks Divalije, kaže Valentin Celveger iz ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

- Švajcarska vlada je konstatovala da nema smisla da osobe koje su odgovorne za uništavanje države koju su vodili, kao što su to, na primer, Mobutu ili Divalije – na kraju profitiraju od tog haosa koji su izazvale. Zbog toga je donesen zakon po kojem Švajcarska može sama da sprovede taj proces, bez pomoći pogođene države - kaže Celveger.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.