Moameru Gadafiju preti tribunal

Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moameru Gadafiju preti tribunal

03.03.2011. - Niz izvora su već saopštili da na strani pobunjenika ratuju američki specijalci

U četvrtak Međunarodni krivični sud UN započinje zvaničnu istragu nasilja u Libiji. Generalni tužilac suda Luis Moreno-Okampo lično inicira suđenje organizacijama i licima koja treba da budu pozvana na odgovornost zbog pogibije civila.

Od 15. februara u Libiji u sukobu sa snagama bezbednosti i pobunjenicima poginulo je najmanje 2000 ljudi. Navodi se čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << cifra od 6000, što treba da potvrdi ili opovrgne Međunarodni krivični sud.

U sredu je Gadafi, prvi put posle početka nereda u zemlji, upotrebio kopnene i vazdušne snage kako bi isterao pobunjenike iz grada Adžabija i luke Brega. Odatle se vrši naftni izvoz, tamo se nalaze sedišta stranih naftnih kompanija. Pobunjenici su bili kategorično protiv bilo kakvog stranog mešanja, a juče su očigledno osetili nesigurnost u sopsvene snage i izjavili da će možda morati da traže stranu pomoć.

Niz izvora su već saopštili da na strani pobunjenika ratuju američki specijalci. Pentagon, jasno, za sada ćuti tim povodom, očigledno zauzet treženjem široke podrške NATO-a za mešanje u libijski konfilikt. Ministar odbrane SAD Robert Gejts priznao je da unutar NATO-a za sada nema sloge tim povodom. A rezolucija SB UN za Libiju ne daje pravo na to, ističe predsednik Fonda Nova Evroazija Andrej Kortunov.

Ako je centralna vlast nesposobna da kontroliše situaciju, ako postoje vrlo veliki gubici među civilima i talasi izbeglica, što neposredno dotiče susedne zemlje, to daje međunarodnoj zajednici pravo na gumanitarnu intervenciju. Ali u principu nema jasnog određenja u kojoj fazi takva intervencija ima pravo na realizaciju. U svakom slučaju takva pitanja se razmatraju u SB UN, koji određuje mandat pojedinih zemalja ili koalicija na humanitarnu intervenciju. Situacija u Libiji se približava takvom pragu, mada nije teško pretpostaviti da će njeno rukovodstvo biti protiv intervencije.

Vojna akcija, čak ako je reč o tome da se zatvori vazdušni prostor Libije i da se ne dopusti Gadafiju da pobedi pobunjenike, teško je ostvariva. Uz to u datom trenutku ona je formalno nelegtimna, pa i sumnjiva za SAD i NATO sa tačke gledišta imidža. Ali dalje nemešanje u libijske stvari preti novim troškovima po međunarodnu zajednicu. U svakom slučaju u sredu su dva desantna broda američke ratne mornarice u sredu su prošla Suecki kanal i uplovila u Sredozemno more. Na palubi jednog od njih su 42 helikoptera. Oni plove ka obalama Libije.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.